Спряха поръчка на препарати за диагностика на чума по ДПЖ » Съвети в земеделието

декември 06, 2023

Спряха поръчка на препарати за диагностика на чума по ДПЖ

Акценти

  • Фирмата е регистрирана малко преди обявяването на поръчката

Спряна е обществена поръчка за доставка на препарати за диагностика на чумата по ДПЖ (дребни преживни животни). Стойността на поръчката е над 336 000 лева.

Спирането е станало след разговор между изпълнителния директор на БАБХ – д-р Дамян Илиев и министър председателя Бойко Борисов.

Мотивите за спирането на обществената поръчка са възникналите съмнения в обществото относно фирмата доставчик. Тя е регистрирана малко преди обявяването на поръчката за доставка на препарати и не разполага с достатъчно опит в подобна търговия.

Предстои проверка по случая. Ако се окаже, че има пропуски в процедурата, то тя ще бъде анулирана. От БАБХ поясниха, че са спазени всички юридически изисквания и избраната фирма е била единствената, която може да внася в страната продукти за изследване на чума по дребните преживни животни.

Взетите около 8000 проби от зона около регистрираните огнища в областите Ямбол и Бургас ще бъдат анализирани в европейски лаборатории, съобщават от DG SANTE към Европейската комисия. ЕК ще покрие разноските по лабораторните изпитвания на проби.

 

Сродни публикации