Спорът приключи » Съвети в земеделието

юли 16, 2024

Спорът приключи

Дългото политическо боричкане за овладяване на Държавен фонд "Земеделие" почти получи развръзка в четвъртък – МЗХ съобщи, че е проведено заседание на управителния съвет, на което са били уволнени директорът на институцията Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова. Условността идва от това, че двамата се усъмниха, че заседанието е свикано и проведено легитимно, и обявиха, че са готови да обжалват в съда.

Официалната информация на министерството е, че временно до избирането на нов ръководител ключовият фонд ще се управлява от зам.-министъра на земеделието Явор Гечев, който ще продължи да изпълнява и досегашната си длъжност. Същевременно пък скандалите в сектора покачват силно напрежението сред агробизнеса, като вече се изпращат протестни декларации и се подготвят стачки.

 


Рокади или не


След като в сряда на заседание на управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие" министър Димитър Греков поиска официално оставката на Николов и заместничката му, но те отказаха, вчера е било свикано ново извънредно съвещание на управата. След него земеделското министерство съобщи, че е взето решение за уволнението на двамата, както и че е назначен временен ръководител. Зам.-министър Явор Гечев е от БСП и досега отговаря за европейската програма за селските райони в министерството. Той ще управлява фонда до избирането на нов директор, но също така ще продължава да заема и сегашната си длъжност. Временно назначен на поста на Виолета Александрова няма, сочи информацията на МЗХ.

Вчера само половин час след прессъобщението на МЗХ обаче Николов и Александрова съобщиха, че не смятат, че са освободени от длъжност. Пред БНТ двамата обявиха, че ако е взето такова решение, трябва да се провери дали съвещанието на ДФЗ е свикано редовно и дали е легитимно. "Заседание се свиква четири дни по-рано", обясни Александрова. И тя, и Николов обявиха, че при нелегитимно заседание те ще обжалват пред съда евентуалното решение за уволненията им.

На проваленото в сряда заседание на управата на фонда бяха сменени голяма част от членовете и се смята, че представителите на ДПС и министъра са получили превес. До редакционното приключване на броя не стана ясно дали е имало допълнителни промени преди съвещанието в четвъртък.

 


Битки с последствия


На фона на грозния политически сблъсък между БСП и ДПС за фонда, напрежението в агросектора заради блокираната работа на институцията расте. Вчера в съвместна декларация асоциациите на земеделските производители, биопроизводителите и зърнопроизводителите обявиха, че между фонда и министерството се разиграват "срамни спектакли", а "към този момент България не може да си позволи загубата на време в подобни конфликти, тъй като сме на прага на загуба на огромни средства от европейските фондове". Трите сдружения казват в писмо до премиера Пламен Орешарски, че има сериозно забавяне в одобрението и подписването на договори за стотици проекти, както и че въпросът е "не по-малко застрашаващ стабилността на страната от банковата криза, тъй като ДФЗ оперира с огромен  финансов ресурс, а от стабилността в сектора зависят продоволствената сигурност на страната и социалният мир в малките населени места".

Животновъдите пък обявиха, че се организират за протести заради забавени субсидии, като на този етап не е ясно кога ще започнат те. Все пак от МЗХ обявиха, че управителния съвет на фонда е гласувал отпускането на 19.8 млн. лв., които ще отидат по схеми за ветеринарни дейности и компенсации за унищожени от бедствия земеделски посеви.

 

За автора

Сродни публикации