Според статистиката доходите и производството у нас растат » Съвети в земеделието

юни 14, 2021

Според статистиката доходите и производството у нас растат

Акценти

  • За първите три месеца на тази година приходите от ДДС са се увеличили с 15% или 380 млн. лв. спрямо отчетеното през 2018 г.

Ръст има не само в заплатите, но и в инвестираните средства за различни проекти.

За тридесет години брутният вътрешен продукт на страната се е увеличил три пъти. Това обясни кандидатът за евродепутат Ева Майдел, която преди дни се срещна със собственици и служители на някои от най-големите машиностроително фирми у нас. Компаниите произвеждат машини за хранителната, млекопреработвателната и винарската промишленост. За периода от 1989 г. досега те не са спирали своята работа, осигурявайки прехраната на много хора. Продукцията им е предназначена основно за износ в ЕС, САЩ и Русия.

Майдел коментира още, че според прогнозата на ЕК страната ни попада в челната тройка на държавите с най-висок икономически растеж за 2020 г. За страната ни той е 3,6%, което е много над средното за ЕС.

Интересното е, че статистиката на ЕС ни подрежда на първо място по бедност. България е с най-ниски доходи от всички страни в ЕС.

Данните сочат, че за първото тримесечие доходите на населението са се повишили, а в края на месец март средната брутна месечна работна заплата е достигнала 1 247 лв. През януари тя е била 1 192 лв., а през март 2018 г. – 1 107 лв. В началото на 2017 г. средната брутна месечна работна заплата по данни на НСИ е била 995 лв.

Както се очаква най-високите заплати получават заетите в ИТ сектора. Там средното месечно възнаграждение е 2 930 лв. На второ място се нареждат финансистите и застрахователите със заплати от 1 994 лева. Най-ниски са доходите на заетите в хотелиерството и ресторантьорството – средно 729 лв. и в строителството – 920 лева.

Паралелно с ръста на доходите се увеличава и заетостта на хората.

Спрямо декември 2018 г. в края на март 2019 г. с 1,1% се е увеличил броят на наетите по трудово и служебно правоотношение. Така излиза, че родната икономика работи близо до пълна заетост.

Цели 21,9% са заетите в преработващата промишленост. В търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети участват 17,1%.

Увеличение има отчетено и в приходите от ДДС. За първите три месеца на тази година те са с 15% или 380 млн. лв. повече спрямо тези от 2018 г. Причина за това е потреблението на български, а не на вносни стоки.

Увеличен е и размерът на инвестициите в строителството. Това до голяма степен също отразява доброто развитие на икономиката. Отново само за първите три месеца на 2019 г. са започнали строежите на между 20% и 30% нови обекта. За същия период има ръст и на издадените разрешения за строеж на нови жилищни и административни сгради.

Според пролетната прогноза на ЕК през настоящата година българската икономика може да ускори темпа си на развитие до 3,3%.

 

Сродни публикации