Според Мирослав Найденов земеделците трябва да бъдат насърчени да кандидатстват по различни програми » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Според Мирослав Найденов земеделците трябва да бъдат насърчени да кандидатстват по различни програми

Акценти

  • Найденов обясни още, че до петък миналата седмица е съществувала и хипотезата за частично или пълно отнемане на акредитацията на Фонда

Всяка смяна в ръководството на Фонда трябва да се оповести в Брюксел.

След новия изпълнителен-директор на Държавен фонд „Земеделие“ и бившият земеделски министър Мирослав Найденов коментира рокадите от последните дни.

Пред БНР той обясни, че трябва да се намери начин за насърчаване на земеделските производители. Те могат да кандидатстват по много и различни мерки и имено това трябва да се случва.

Найденов обясни още, че до петък миналата седмица е съществувала и хипотезата за частично или пълно отнемане на акредитацията на Фонда. Ако това се случи по някаква причина, то средствата ще бъда блокирани и няма да има кой да ги разплаща. Така ще трябва спешно да се акредитира друга структура и да се изпълнят поредица от мерки, поясни още той. През целия програмен продукт, който е 7-годишен, през ДФЗ се разплащат близо 7,5 млрд. евро.

На въпроса дали смените в ръководството на Фонда се обсъждат и консултират в Брюксел, Мирослав Найденов каза, че за тях не се иска одобрени, а обявление. Те задължително трябва да бъдат оповестени.

Относно възможността за промяна в работата на ДФЗ, Мирослав Найденов отново посочи, че институцията функционира съобразно ясно разписани правила и система за контрол.

 

Сродни публикации