Според директора на ДФЗ, искат оставката му заради "проект на министъра" » Съвети в земеделието

юни 14, 2024

Според директора на ДФЗ, искат оставката му заради „проект на министъра“

Публичният скандал в управлението на европейските фондове за селско стопанство се разраства като този път има и намесена фирма, близка до земеделския министър.

 

 

"Проект на министъра" бил със забавено финансиране
 

След като вчера агроминистърът Димитър Греков втвърди рязко тона към директора на фонд "Земеделие" Мирослав Николов и неговата заместничка Виолета Александрова и поиска за втори път в рамките на седмици оставките им с мотив, че има недоволство срещу тях и работата на фонда, днес засегнатият Николов намекна, че зад искането на министъра стои личен мотив.

В интервю за БНР директорът на фонд "Земеделие" обяви, че не вижда причина да напусне поста си и че "единственото конкретно" оплакване, за което е чувал, е за "проект на самия министър".

"Той обяви пред мен, че се бавят плащанията на негова фирма. Предполагам, че е проект на неговото семейство или род, защото фирмата е "Греком" и работи в сферата на лозаро-винарския бизнес. Министърът ми каза в разговор, че според него има забавяния и той или неговия представител трябва да получи парите по проекта", обясни Николов без да даде подробности за каква сума става въпрос.

От интервюто стана ясно, че въпросната "Греком" има одобрен проект по националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, но се е налагало да предостави допълнителни документи преди да получи финансирането.

 

 

Греков: Да оказвам натиск не е в стила ми
 

В отговор на това интервю днес в изявление до медиите земеделският министър съобщава, че "да оказва натиск" не е в стила на работата му. "Не съм го правил и няма да работя по този начин и за в бъдеще", се казва в съобщението.

"Настоявал съм да се изплащат евросубсидиите на много фирми и земеделски производители, чиито плащания недопустимо са били забавяни. Пред кабинета ми непрекъснато има опашка от хора, на които са били отлагани плащанията, без да им се дава логично обяснение защо. Хората идват при мен и ми доверяват тревогите си. Няма как да стоя и да не правя нищо, когато българските земеделци не получават парите си", е записано още в прессъобщението от Греков.

По-рано през деня обаче Николов съобщи в интервюто си, че той и заместничката му са "първото ръководство, което изплати всички пари". "Аз съм изпълнил ангажиментите", допълни още Николов, обяснявайки защо според него е безпочвено искането за оставката му.

В действителност в последните месеци имаше огромни забавяния по одобрението на проекти. Така например по двете схеми за неземеделски дейности, станали известни с поръчаните като инвестиции за селски туризъм луксозни автомобили, трябваше да има класиране още предходния септември. Това обаче не се случи като разглеждането им започва едва през юни тази година. Над половин година забавяне има още и за проектите за модернизиране на земеделски стопанства, които също бяха разгледани едва през пролетта, както и по схемата за млад фермер.

Късното сключване на договори крие сериозен риск за изпълнението на проектите, тъй като всички те трябва да приключат в средата на следващата година- срок, в който може да не успеят да се вместят част от кандидатите, особено ако инвестициите им включват строителни дейности и свързаното с тях издаване на редица разрешителни.

 

 

Политическият мотив 
 

Макар че в публичните си изяви досега замесените в спора страни да изтъкват професионални или лични аргументи, в основата му стои раздор между управляващите партии. По неофициална информация ДПС иска да засили присъствието си в ключовия фонд "Земеделие" чрез отстраняване на близките до БСП ръководител на институцията Мирослав Николов и неговата заместничка Виолета Александрова.

В последните седмици в редица медии се появяват информации, че ДПС се опитва да си състави мнозинство в Управителния съвет на институцията чрез подмяна на членове от различни министерства. Преди седмица пък насроченото заседание се е провалило заради липса на кворум като отсъстващите представители са били от левицата. Интересното в случая е, че в изпратената покана за свикване на заседанието не е имало посочен дневен ред.  

Пред БНР днес Николов коментира, че искрено се надява да не става въпрос за "политическа битка за овладяване на фонда, защото това е едно от най-ресурсните ведомства". "Ние имаме годишен бюджет от над 2 млрд. лв. – може да прецените какъв е наистина залогът", каза още той. След това обаче Николов коментира и че "може би се цели да се сложат послушни хора – хора, които да осигуряват финансиране на определени политически кръгове, да не бъдат експерти начело на фонда".

Преди седмица стана ясно и че БСП и ДПС са в конфликт покрай друга европейска програма- "Конкурентоспособност", която се администрира от министерството на икономиката.

 

За автора

Сродни публикации