Спира смяната на часовото време през 2020 г. » Съвети в земеделието

юни 14, 2024

Спира смяната на часовото време през 2020 г.

Акценти

  • Промяната на часовото време влияе на храненето на животните и млекодобива

Комисията по земеделие на Европейския парламент гласува спиране смяната на часовото време. Преминаването от лятно към зимно часово време и обратно трябва да спре през 2020 г.

На 12 септември 2018 г. ЕК представи предложение за прекратяване практиката за преминаване от лятно към зимно часово време и обратно. Държавите членки получиха право да направят избор сами.

Много граждани поставяха въпроса нужна ли е подобна смяна. Това питаха Европейския парламент и голям брой държави членки. След проведено публично допитване 4,6 милиона души са заявили, че не желаят подобна промяна. Това се равнява на 84 % от допитаните. Едва 16 % са искали да се запази лятното и зимно часово време.

Освен на хората, смяната на часовото се отразява и на животните. По време на обсъжданията става ясно, че промяната на часовото време влияе на храненето на животните и млекодобива.

“Доволен съм, че успях да наложа българската позиция в Комисията по земеделие. Има редица сектори и сфери на живота, където смяната на времето води до умора, намалена производителност и крие рискове за редица групи граждани. Сектор селско стопанство също ще бъде пряко засегнат. По оценки на експерти животновъди годишно в продължение на около 6 седмици лактацията на овцете намалява, а това води до намалена продукция”, каза евродепутатът Момчил Неков, цитиран от „24 часа“.

 

Сродни публикации