Спешно трябва да бъдат умъртвени животните в свинекомплекса в Бръшлен » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Спешно трябва да бъдат умъртвени животните в свинекомплекса в Бръшлен

Акценти

  • Според последните проучвания преносители на вируса могат да бъдат кръвосмучещи насекоми и мухи

Там вече има проявена клиника и смъртност, а вирусът мутира и става все по-устойчив.

След като вчера, на 24 юли 2019 г., беше потвърдено ново огнище на Африканска чума по свинете в свинекомплекса в русенското село Бръшлен, днес се очаква да започне евтаназирането на животните там. В индустриалното стопанство се отглеждат около 40 000 прасета и вече е създадена организация за предстоящите мерки по умъртвяване и загробване на животните.

Днес в репортаж за предаването „Тази сутрин“ по bTV говори и изпълнителният директор на свинекомплекса д-р Христо Стойков. Той обясни, че в момента се бави старта на евтаназията. Причината е липсата на одобрение на терена за загробване на животните. Първоначалният избран не е бил одобрен от Басейнова дирекция и сега се чака одобрението на друг. Техниката за подготовката му вече е на място и е започнала работа. Проблем е самото забавяне, което се получава сега.

От думите на д-р Стойков стана ясно, че в свинекомплекса вече има проявена клиника и смъртност при животните.

Към момента по-голямата част от персонала е пуснат в отпуск.  Останалите работници са ангажирани със започналата вече дезинфекция. Тя се извършва отвътре навън. Целта е да се сведе до минимум риска от разпространение на вируса извън стопанството.

Д-р Стойков коментира още, че по негови наблюдения вируса мутира и става по-устойчив. Според последните проучвания, с които е запознат е установено, че преносители на вируса могат да бъдат кръвосмучещи насекоми и мухи.

Коментар по темата с разпространението на АЧС имаше и от страна на кмета на селото Димчо Петров. Той изрази опасенията си от екокатастрофа. Жителите на селото се страхуват от това къде ще бъдат загробени животните. В близост до свинекомплекса има вододайни зони, а районът попада и в Натура 2000. Кметът потвърди, че ще поиска независим контрол за изпълнението на предстоящите действия, а и ще присъства лично на много от тях.

В района ловците вече са отстреляни 8 диви прасета, а 3 са намерени мъртви. Работи се за изпълнение на заповедта на министъра на земеделието, храните и горите за намаляване популацията на дивите свине.

 

Сродни публикации