Ще има ли спешни мерки против чумата по ДПЖ » Съвети в земеделието

май 29, 2024

Ще има ли спешни мерки против чумата по ДПЖ

Акценти

  • Стопаните незаконно са се снабдили с антибиотици за овцете си преди броени дни

Собствениците алармират за умрели животни, но не пускат ветеринарите да влязат на проверка

Очаква се днес по спешност да бъде свикана епизоотичната комисия в град Ямбол. Срещата е наложителна, тъй като преди дни е подаден сигнал за починали три овце в град Болярово. Те са от стадото, в което през лятото бяха регистрирани положителни проби и беше обявено за вторично огнище на чума по ДПЖ. Въпреки, че собствениците сами са подали сигнала официалният ветеринарен лекар не е допуснат до животните, за да направи проверка.

Допълнително е подаден и друг сигнал на тел.112 за осем мъртви овце. Стопаните са обяснили на властите, че животните са умрели от преяждане и продължават да възпират специалистите да вземат повторни проби. Според изискванията на закона в рамките на 24 часа те са длъжни да им осигурят достъп, ако има съмнение за зараза.

Стопаните са се снабдили с антибиотици за овцете си преди броени дни. Собственикът на местния склад им ги е предоставил незаконно. Право да получават лекарства от там имат само ветеринарите и фермери с рецепта, а такава семейството не е представило. На собственика на склада е съставен акт.

ваксина - лекарства

Предстои да стане ясно какви мерки ще бъдат предприети. От епизоотичното проучване на Областната дирекция по безопасност на храните Ямбол става ясно, че заразата е пренесена у нас в резултат от нелегален внос. Незаконно са внесени от Турция мъжки разплодници и куче Кангал.

 

Сродни публикации