Спешни мерки за подпомагане на българския земеделски сектор предлага Каракачанов » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

Спешни мерки за подпомагане на българския земеделски сектор предлага Каракачанов

Четири спешни мерки за подпомагане на българския земеделски сектор внесе в МС вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Предложенията са изработени след разговори с производители на зеленчуци, плодове, маслодайна роза и др. и с приноса на аграрния експерт и производител Красимир Кумчев, пише Нова.

Каракачанов предлага:

  • – забрана за внос на чужди продукти в сезона до изчерпване на българската продукция и безпрепятствено придвижване на работниците до обработваемите земи;
  • – достъп на хората със земеделска земя до тях;
  • – разширяване на мярката 60/40.

Предложението е отправено към министър Ананиев за внасяне промени в издадените заповеди за извънредното положение.

С него да бъде осигурен достъп на транспортни средства, превозващи сезонни земеделски работници до обработваемите селскостопански площи.

Работодателите да осигуряват лични предпазни средства – ръкавици и маски. Транспортните средства да бъдат дезинфекцирани от населените места, от които тръгват.

Промените да влязат в сила от 15 април 2020 г.

Легитимацията на водачите на транспортните средства със сезонни работници да се извършва със служебни бележки. Те трябва да съдържат маршрута и списък на пътниците. Документът трябва да е издаден от юридически лица с предмета на дейност или от регистрирани земеделски стопани, се казва още в предложението.

Министърът на здравеопазването да внесе промени в издадените заповеди за извънредното положение. С тях да се осигури безпрепятствен достъп на хората, притежаващи и обработващи дворни места до тях с цел насърчаване на производството на плодове и зеленчуци за лично ползване, искат от ВМРО.

Пропускът през контролно-пропускателните пунктове да става със служебна бележка, издадена от кметството или общината, в които се намира съответният личен имот. По този начин може да се контролира маршрутът на придвижване и да се избегнат евентуални злоупотреби, предлагат още те.

Каракачанов се обръща и към министъра на труда и социалната политика за разширяване обхвата на мярката „60 на 40“ в помощ на малкия и среден бизнес.

От ВМРО настояват тази мярка изрично да се прилага за сезонните работници от земеделския сектор. Срещу предоставяне на трудов договор от страна на работодателя държавата да поема 60% от трудовото възнаграждение на работника, плюс социалните осигуровки.

Да се спре вноса и продажбата на плодове и зеленчуци във времето на сезона за прибиране на български плодове и зеленчуци до тяхното изчерпване на вътрешния пазар.

Другото предложение на министъра на отбраната е МС да задължи министъра на икономиката Емил Караниколов по предложение на земеделското министерство временно да се спре вноса и продажбата на плодове и зеленчуци.

Целта на промените е да подпомогне:

  • – засаждането;
  • – отглеждането;
  • – прибирането на земеделската продукция, осигуряваща прехраната на българското население в условията на обявената пандемия от COVID-19.
 

За автора

Сродни публикации