Специалисти апелират за клане на нерегистрираните домашни прасета » Съвети в земеделието

май 29, 2024

Специалисти апелират за клане на нерегистрираните домашни прасета

Акценти

  • Целта е да се въведат мерки за биосигурност, за да се осигури безопасност за животните

Потвърденото през 2018 г. огнище на АЧС подтикна стопани да регистрират животните си.

От Областна дирекция по безопасност на храните Варна призоваха стопаните на нерегистрирани прасета да ги заколят. Целта е да се ограничи популацията им. Често такива животни се отглеждат в лично стопанство тип „заден двор“, съобщиха от ИА „Фокус“.

Този призив беше отправен към фермерите след потвърждаването на  огнищата на африканска чума по свинете в плевенските села Жернов и Новачене.

Директорът на ОДБХ д-р Златина Димова припомни, че през 2018 г. огнище възникна в село Тутраканци. След предприетите мерки е имало жители, които са регистрирали обектите си.

Целта е да се въведат мерки за биосигурност, за да се осигури безопасност и да не се създават условя за разпространение на заразата.

Сега, след констатираното второ огнище на АЧС, предстои свикване на Областна епизоотична комисия. Заседанието ще се състои на 12 юли 2019 г. в 10 часа. За участие в него са поканени полиция, РИОСВ, кметове на общините, които имат отношение към сформирането на бърз екип за работа, с цел предотвратяване на заразата. Поканени са още ловците и представителите на Регионалната дирекция по горите. Необходимо е да се предприемат адекватни мерки, за да не се смесват двете популации от диви и домашни свине.

 

За автора

Сродни публикации