Специален фонд за справяне с болести при животните предлага МЗХ » Съвети в земеделието

май 30, 2024

Специален фонд за справяне с болести при животните предлага МЗХ

Министерството на земеделието предлага създаване на специален фонд, в който да се събират средства за справяне със заразните болести при животните. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров. Все още не е взето окончателно решение откъде ще се набират парите във фонда.
Такъв фонд е съществувал допреди 15 години и не е ясно защо е закрит. Той обаче би позволил по-бърза реакция на държавата при избухване на заразни заболявания. Възможно е парите в него да се трупат, като се отчислява процент от таксите, събирани от агенцията по храните (БАБХ), коментира зам.-министърът.
Годишно приходите на Агенцията са около 50 млн. лева, затова има възможност поне 5 млн. лева да влизат във фонда. Цветан Димитров гарантира, че пари от животновъдите за целта няма да се вземат.
Като друга мярка ведомството предлага Центърът за оценка на риска, който сега е към БАБХ, да мине на пряко подчинение на министъра на земеделието, за да подава точни данни за ситуацията в страната, без да е зависим от конюнктурата. Ветеринари и животновъди ще бъдат наказвани, ако не спазват мерките за безопасност, каза още заместник-министър Цветан Димитров.
Междувременно пресцентърът на агроминистерството съобщи, че с цел превенция на болестите по животните се очаква да бъде въведена тригодишна държавна профилактична програма, която да осигури планиране на профилактиката.
Предвижда се и ежемесечно посещение на ветеринарен специалист при всеки един фермер, като това ще бъде заложено и в самите договори, които ще се сключват между ветеринарите и земеделците.

 

За автора

Сродни публикации