Спанак » Съвети в земеделието

октомври 26, 2020

Спанак

Акценти

  • Спанакът, отглеждан за ранно пролетно реколтиране, се засява през целия месец октомври и началото на месец ноември

Сортове. 

За есенна сеитба с реколтиране рано през пролетта се използват сортовете Едър зимен, Матадор 15/29 и Хемус.

Предшественик. 

Спанакът се отглежда след предшественици, които освобождават площите чисти от плевели. Той с успех може да се отглежда след ранни домати, ранни картофи, рано прибрани средно ранни домати, краставици, зелен фасул, зимни житни и др.

Избор на площи и подготовка на почвата.

Подходящи са топлите, отцедливи и богати на хранителни вещества почви. Площите  трябва да са защитени от студените ветрове през зимата и рано напролет. Подготовката на почвата се изразява в дискуване, оран на дълбочина 26-28 см, подравняване на площта при необходимост и фрезуване на дълбочина 10-12 см.

Торене.

 Когато спанакът идва след предшественик, неторен с оборски тор, добри резултати се получават при внасянето на 4-5 тона на декар полуугнил оборски тор, заоран с дълбоката оран. С тази почвообработка се внасят и по 15-20 кг двоен суперфосфат и 10-12 кг на декар калиев сулфат. Рано напролет посевите се подхранват еднократно с 15-20 кг на декар амониева селитра.

Болести и неприятели. 

При това производствено направление почти липсват проблеми с болестите и неприятелите.

Борба с плевелите.

Площите след сеитбата на семената могат да се пръскат с 0,2-0,3 литра на декар Дуал, 0,3-0,4 л Девринол или 600-700 грама Рамрод. Обикновено при отглеждането му на малки площи борбата с плевелите се води ръчно с плевене при разпръсната сеитба или с междуредовите обработки.

Срокове и схеми на сеитба.

Спанакът, отглеждан за ранно пролетно реколтиране, се засява през целия месец октомври и началото на месец ноември. За успешно презимуване растенията трябва да имат добре оформени 3-4-ри листа. Сеитбата се извършва ръчно разпръснато с последващо брануване със зъбна брана и валиране на площта или механизирано със сеялка редово през 15 см или ленточно по схема 60+25+25+25+25/7-8см. Посевната норма е 3,5-4 кг семена на декар. При механизираната сеитба семената се засяват на дълбочина 3-4 см.

Грижи през вегетацията.

При този срок на сеитба влагата от есенните валежи е достатъчна за поникване на семената и нормално  развитие на растенията. Рано напролет с настъпване на благоприятни топлинни условия за растеж растенията се подхранват с 15-20 кг на декар амониева селитра.

Беритба и добиви.

Срокът на прибиране на спанака зависи от характера на зимата. В отделни години прибирането започва в края на февруари, но обикновено това става през март. Растенията се подрязват ръчно с мотика, лопата или механизирано под розетката на 2-3-4 см. Подрязаните растения се събират, почистват грубо от полепналата почва, измиват се с вода и след отцеждането се поставят в полиетиленови чували или кафези. Добивите са в зависимост от срока на прибиране. При много рано прибиране те са 600-800 кг, а при по-късен срок -1,5 – 2,5 тона от декар.

 

Сродни публикации