Спад в производството на кисело мляко и сирене » Съвети в земеделието

юли 04, 2020

Спад в производството на кисело мляко и сирене

Акценти

  • Общо добитото мляко в страната през 2018 г. се равнява на малко над 995 млн. литра
  • 333,7 млн. са предназначени за директни продажби и собствена консумация

През 2018 г. в регистрираните 237 предприятия за преработка на мляко са преработени 661 млн. литра суровина, като увеличението на годишна база е с малко над 10%.

Основен дял, близо 95% заема кравето мляко. Това е с 11% повече спрямо 2017 г., следвано от овчето. На годишна база обаче то е намаляло с малко над 8%, съобщават от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

През миналата година освен суровите млека в производството на млечни продукти допълнително са вложени 71,8 хил. тона сурово мляко. То е постъпило от страни-членки на ЕС и от трети страни, а разпределението му е:

  • краве мляко – 71,4 хил. тона;
  • овче мляко – 0,4 хил. тона.

Експертите допълват, че са вложени още:

  • 350 тона концентрирано мляко;
  • 4 054 тона мляко и сметана на прах;
  • 7 398 тона млечен концентрат;
  • 734 тона други продукти, като закваска, сметана и суроватка.

През 2018 г. се увеличава и броят на млекопреработвателните предприятия, които са със статут на търговски дружества. От статистиката на МЗХГ става ясно, че те са нараснали с 10%. Те са преработили над 95% от суровото мляко в страната.

През миналата година общата стойност (без ДДС) на реализираните продукти от млекопреработвателните предприятия е достигнала 837 млн. лв.. На годишна база това е увеличение с близо 4%.

Най-голям дял от преработеното мляко се пада на Южния централен район. Там са преработени над 216 млн. литра. На второ място се нареджа Северния централен район с над 153 млн. литра.

 

За автора

Сродни публикации