Соята като храна » Съвети в земеделието

декември 07, 2021

Соята като храна

Соята е стратегически важна култура за земеделието и изхранването на човечеството. Тя е основна протеинова и маслодайна култура, от която се произвежда глобално и на единица площ най-много качествен протеин и масло. Соята играе решаваща роля за съвременното интензивно животновъдство, а от тук – за жизнения стандарт на човечеството. По продуктивност и възможност за приложение на съвременни технологии за механизирано отглеждане соята превъзхожда останалите бобови култури (грах, фасул, леща и др.).

Освен като храна и фураж тя намира приложение в различни отрасли на промишлеността за производство на антибиотици, бои, лепила, лакове, сапун, пластмаса и др. Всичко това аргументира соята като уникална бобова култура.

 

СЪСТАВ НА СОЯТА

Семената на соята са с най-високо комплексно съдържание на хранителни вещества -белтъчини 40-46%, мазнини 20-25% и скорбелен остатък. Те са богати на витамини (А, В1, В2 РР, Е и 0) и минерални вещества.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации