Сорго – решение при засушаване » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

Сорго – решение при засушаване

Акценти

  • Важно условие е да се избягва сеитбата на сорго на площи, заплевелени с балур от коренища

Характеристика: соргото е тропическо растение, произхождащо от Африка, което се разпространява все повече в страните от Южна Европа. Често го наричат“царевица, устойчива на суша“ и в началните етапи от развитието си то доста прилича на царевицата.

Царевицата е двуполово растение. В случай на недостиг на вода, цъфтежът на мъжките и женските цветове се разминава като време, което предизвиква проблеми при оплождането. При соргото този проблем не съществува, защото растението е еднополово, а именно това го прави по-устойчиво на засушаване и високи температури. Освен това соргото е с много по-малка листна маса, в сравнение с царевицата, което го прави подходяща култура за отглеждане в много сухи райони, с добиви, които при подобни условия от царевицата е невъзможно да се реализират.

Соргото е растение на късия ден и като по-топлолюбива култура, не понася температури под 0°С. Притежава мощна и добре развита коренова система, която достига до 2.5 м дълбочина. Стеблото и листата са покрити с восъчен налеп. Листата са тънки, с по-малка дължина на устицата, които се затварят при засушаване и се отварят отново, едва когато растението възстанови тургора си. Соргото понася високи температури. При повишаване на температурата над 38-40°С, растежните процеси в растението спират и се възстановяват веднага.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации