Акценти
- Установено е, че при засяване на сорго в продължение на две-три години на едно и също място добивът не намалява
Химичен състав и хранителна стойност.
От многобройни изследвания е установено, че по химичен състав соргото не се различава съществено от зърното на царевицата.
Соргото съдържа повече протеин и безазотни екстрактни вещества и по-малко мазнини и целулоза , отколкото зърното на царевицата. По-малко е и пепелното му съдържание. По-благоприятно е и съотношението в съдържанието на азотните към безазотните вещества, което при зърното на соргото е 1:8,75, а за зърното на царевицата – 1:11,16. При този състав свинете и птиците използват по-добре зърното на соргото, отколкото преживните животни.
Соргото съдържа повече суров протеин от царевицата и по-малко от ечемика , повече безазотни екстрактни вещества и по-малко целулоза от царевицата и ечемика и по-малко мазнини от царевицата. По хранителна стойност то отстъпва на царевицата.
