Акценти
- Птичите яйца са естествен източник на витамин D и едно от средствата да се компенсира поне частично този дефицит.
Много хора страдат от недостиг на витамин D, в резултат на което са изложени на повишен риск от трошливи кости и респираторни заболявания.
Птичите яйца са естествен източник на витамин D и едно от средствата да се компенсира поне частично този дефицит.
Екип от диетолози и учени от Германия е открил нов начин да повиши съдържанието на витамина в яйцата. Това става чрез излагане на кокошките на ултравиолетова светлина, съобщава сайтът Юрик алърт.
Търсейки средство да повишат естественото производство на витамин D в яйцата, за да улеснят хората в набавянето му чрез храната при липсата на достатъчно слънчева светлина, специалистите от университета „Мартин Лутер“ в Хале-Витенберг са установили, че отлична работа върши „солариумът“ за кокошки.
„Идеята беше да се стимулира естественото производство на витамин D при пилета. Използването на ултравиолетови лампи може да увеличи съдържанието му в яйцата“, обяснява Юлия Кюн от изследователския екип.
Идеята на специалистите дава резултат:Нужни са били само три седмици излагане на ултравиолетова светлина в продължение на шест часа дневно. Така съдържанието на витамин D в яйцата се е увеличило от три до четири пъти. Допълнителната ултравиолетова светлина не е предизвикала никакви очевидни проблеми за кокошките.
Те нито са избягвали района около поставените в курника лампи, нито са се държали по различен от обичайния начин. В резултат на това изследователите са стигнали до заключението, че методът им работи в практически условия. Това може да е следващата стъпка към снабдяването на населението с витамин D.