Собственик на верига за дюнери си поиска пилешкото месо със салмонела » Съвети в земеделието

юли 27, 2021

Собственик на верига за дюнери си поиска пилешкото месо със салмонела

Акценти

  • Според европейски регламент СЖП и техни производни не са предназначени за консумация от човек

Вносителят на полското пилешко месо със салмонела Аладин Харфан, собственик на едноименната верига за дюнери,е поискал да насочи за преработка във фабриките на „Бони Холдинг“ 30 тона от възбраненото месо.

Той бил посъветван от ветеринари, че за да покрие част от загубите си, може да преработи задържаното месо в пастет, кренвирши или други пилешки заготовки. След това да бъдат реализирани в търговската мрежа.

Аладин Харфан е отправил молба за освобождаване на месото до директора на ОДБХ-Пловдив д-р Камен Янков. Няма законово основание обаче това да се случи, пише „Марица“.

Щом един продукт е влязъл в графа странични животински продукти, това значи, че е забранено да се предлага за консумация от хората.

В момента подготвяме писмо с отказ да освободим месото. Това коментира д-р Янков.

След като конфискуваха пилешкото със салмонела от склада му в Цалапица, то се съхранява в специален склад за СЖП. По принцип подобни продукти се насочват или за унищожение към екарисаж или за направа на кучешка храна.

Според европейски регламент СЖП и техни производни не са предназначени за консумация от човек.

Регламентът установява правила за предотвратяване и свеждане до минимум на рисковете за човешкото здраве и здравето на животните.

Определят се още и правила за осигуряване на безопасността на хранителните вериги на хората и животните.

 

 

За автора

Сродни публикации