Смъртността на пчелите в Смолянско е над средната » Съвети в земеделието

август 01, 2021

Смъртността на пчелите в Смолянско е над средната

Акценти

  • Пчеларите в Смолянско се надяват времето след 10 юни да се задържи топло и слънчево

Липсата на добра и навременна подготовка на кошерите за зимата води до сериозни загуби.

Тази година нерегламентираното пръскане не е причинило смъртност на пчелите в Смолянско смятат пчеларите. Това до голяма степен се дължи на липсата на големи площи с култури, които изискват подобно третиране.

Досега смъртността в района е била малко над средната или около 20 %. Опитни пчелари обясняват, че нормалната зимна смъртност е 10%. Разликата, която е отчетена се дължи на недостатъчно добрата подготовка за зимния период.

Според Иван Бялков, председател на Сдружение „Родопска пчела – Смолян“ новата пчеларска година стартира на 1 август. Важно е да не се подценяват предстоящото зимуване и грижите за пчелите.

Забавяне на третирането на кошерите за акари също е проблем със сериозни последствия. Лошото е, че тези гадинки се забелязват когато вече е късно за унищожаването им. Хората разказват, че при липса на третиране срещу акари през зимата, пчелните семейства може да отслабнат много. След това те почти не успяват да оцелеят.

Към момента е твърде рано да се прогнозират добивите от мед. Единствено може да се коментират неблагоприятните метеорологични условия, които не създават предпоставка за добър медосбор.

Пчеларите в Смолянско се надяват времето след 10 юни да се задържи топло и слънчево, защото за пчелите им тогава е основната паша. Дъждът не пречи толкова на опрашителите, колко дългото застудяване.

За отделянето на нектар от растенията е необходимо температурата на въздуха да бъде около 23-26°С. При по-студено и влажно време дърветата продължават да цъфтят, но тогава нектар няма и добивите на мед не са добри.

 

Сродни публикации