Сминдух – храна и лекарство » Съвети в земеделието

октомври 22, 2021

Сминдух – храна и лекарство

Сминдухът е едногодишно растение от семейство Бобови (family Leguminosae), което се отглежда като подправка, медицинско и фуражно растение. Наричат го още фенугрик, гръцко сено – Greek Нау, което говори за широкото му използване като фураж за животните в миналото. Според някои автори сминдухът е едно от най-старите известни растения в човешката история. Той има два ареала на произход – Индийския субконтинент и Източния Средиземноморски район. Широко се култивира в райони с умерен климат и тропическите райони на Средиземноморие, Европа и Азия. Добре познат е в Китай, Индия, Северна и Източна Африка.

 

Градински сминдух, тилчец, чимен – Trigonella foenum grecum L

 

СИНОНИМИ: Foenum graecum sativum Medic., Trigonella officinale L.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации