Слънчогледът на почит сред стопаните в Пазарджишко » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

Слънчогледът на почит сред стопаните в Пазарджишко

Акценти

  • В Пазарджишко стопаните масово се профилират в отглеждането на зърнено-житни култури
  • Единици са и заселите кориандър в региона

В Пазарджишко стопаните масово се профилират в отглеждането на зърнено-житни култури. При тях работния процес е механизиран, а ръчният труд е сведен до минимум.  Хората, който разполагат с площи от порядъка на 5 000-10 000 декара предпочитат на половината от тях да отглеждат зърнено-житни култури.

Наложените изискванията за отглеждане на протеинови култури са дали своя принос за увеличаване размера на площите засети с тях. Хората са започнали да включват в обработваемите си земи и насаждения с грах, нахут, леща и фасул. Макар за сега интересът към лещата и фасула да не е толкова голям, колкто при другите две култури само времето може да покаже дали и как това ще се промени.

Рапицата също не е сред предпочитаните. Особеното при нея е, че местните почви не са благоприятни за отглеждането й. Това не спира малцината стопани в областта да се занимават с отглеждането й.

Масово хората се преориентират към отглеждането на слънчоглед.

Малко на брой са стопаните заели се да поддържат и обработват площи с царевица. Техните земи са съсредоточени предимно в равнинната част, където условията за тази култура са сравнително по-добри.

Единици са и заселите кориандър в региона.

Хората, който се занимава с отглеждането на грах в областта могат да се похвалят с много добри добиви, макар пазарът за продукцията им да е по-слаб.

 

Сродни публикации