Слънчогледът в Сливенско понася добре валежите » Съвети в земеделието

юни 22, 2024

Слънчогледът в Сливенско понася добре валежите

Акценти

  • За да има рентабилност в производството е нужно цената на зърното да стигне поне 350 лв/тон

Зърнопроизводители от Сливен също споделят несгодите си във връзка с добивите. На много места в областта пшеницата е полегнала в резултат от дъждовете и зърното е покълнало, има и мана заради влагата. Качеството на продукцията е влошено, но според запознати качеството на брашното няма да се повлияе от това, защото пшеницата реколтирана преди обилните валежи е в добро състояние. Сушите преди тях пък са причината за по-ниските добиви спрямо миналата година. Към момента средния добив в областта е 450 кг/дка, при отчетен за 2017 г. – 500 кг/дка.

Рапицата пък е в още по-лошо състояние.

Слънчогледът обаче се е развил изключително добре благодарение на валежите. Очакванията за добивите там са много високи.

По информация на зърнопроизводителите в региона изкупните цени се движат в диапазона 280 – 300 лв/тон, което е изключително нерентабилно за тях. По мнение на много от стопаните, за да има рентабилност в производството им е нужно цената да стигне поне 350 лв/тон. Те се оплакаха още и от ниските субсидии от страна на държавата. Към момента зърнопроизводителите получават финансова помощ в размер на 32 лв на декар, а разходите им са около 120 лв.

 

Сродни публикации