Слънчогледовото олио стигна 2,69 лв./литър » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

Слънчогледовото олио стигна 2,69 лв./литър

Акценти

  • Маржът между цените на едро и на дребно на слънчогледовото олио е бил средно 0,41 лв./литър за големите супермаркети

Меджу 1,70 лв. и 2,22 лв. се движеше цената на литър олио в края на ноември и първите дни на декември

Средната цена на едро на рафинираното слънчогледово олио е отчела леко понижение, а обратното се е наблюдавало като тенденция за цените на дребно в големите магазини.

Така за периода 28 ноември – 5 декември 2018 г. слънчогледовото олио се търгуваше на цени от 1,70 лв./литър до 2,22 лв./литър. Понижение е отчетено на седмична база в пет области на страната. В процентно отношение то се е движило в диапазона от 1,7 % – 4,1 %. Най-много е поевтиняло олиото в Ямболско. Поскъпване от 6,3 % е регистрирано в София. За страната лекото понижение в средната цена на едро се равнява на 0,4 % на седмична база. То формира цена от 1,94 лв./литър.

В големите търговски вериги във Варна и Шумен цената на дребно е била 2,19 лв./литър. По-висока, а именно 2,69 лв./литър е била в Благоевград. Поскъпване на олиото е било отчетено в единадесет области. Като то е било с 8,2% в Силистра и Търговище. С 1,4 % по-евтино е било в Шумен. Така в страната средната цена на дребно в големите супермаркети достигна до 2,35 лв./литър, което е с 1,7 % повече на седмична база.

В по-малките търговски обекти цената на олиото се е движила от 2,14 лв./литър до 2,57 лв./литър. По-ниската стойност е отчетена в Добрич, а по-високата в Перник, София и Стара Загора. За седмица поевтиняване е било регистрирано само във Варна и то в било с 1,4%. Така средната цена на слънчогледовото олио за страната остава 2,38 лв./литър.

Къде цените бяха по-ниски?

През разглеждания период по-изгодно е било да се пазарува олио от големите търговски вериги, защото там цената е била с 0,03 лв./литър по-ниска. На места тя е била дори по-висока, а именно 0,34 лв./литър. Това е отчетено в Стара Загора. В десет области на страната олиото в големите търговски вериги е било с до 0,40 лв./литър по-скъпо от предлаганото в другите магазини.

Така маржът между цените на едро и на дребно на слънчогледовото олио е бил средно 0,41 лв./литър за големите супермаркети.  В по-малките магазини тази цифра е била малко по-висока, а именно – 0,44 лв./литър. Разликата в цените в различните области достига до 0,86 лв./литър за големите супермаркети в Благоевград и до 0,73 лв./литър за по-малките магазини в Хасково.

 

Сродни публикации