Слънчевото време е предпоставка за добра реколта » Съвети в земеделието

март 01, 2024

Слънчевото време е предпоставка за добра реколта

Акценти

  • Предстои да бъдат извършени и различни дейности за защита на растенията от неприятели

Според специалисти през този месец се очаква пролетните култури да достигнат своята пълна зрялост.

През първата десетдневка на август това ще са късните сортове плодове, като праскови, круши, сливи и ябълки.

След тях през периода 10 – 20 август ще зреят и лозовите масиви от ранните десертни сортове като Кардинал, Булгар, Армира, Плевен и др. Винените сортове, като Каберне Совиньон и Димят се очаква да са с добра захарност и да дадат добра реколта.

През последните десет дни на месеца предстои жътвата на царевицата и слънчогледа, които тогава се очаква също да достигнат своята зрялост.

Сухите и слънчеви дни ще създадат много добри условията за прибиране на полските зеленчуци, като краставици, домати, тиквички, пипер. Освен от тях по това време ще може да се събере и реколтата от дини и пъпеши, която тази година е много добра.

Предстои да бъдат извършени и различни дейности за защита на растенията от неприятели. Необходимо е пръсканията срещу вредители да са насочени предимно за борба с белокрилката при късните зеленчукови култури, като зелето, карфиола и алабаша.

Паралелно с това ще бъдат извършени и редица дейности за почистване на зелената маса на полето, балирането на люцерната, подготовка на площи за есенната сеитба и др.

Дните без валежи ще осигурят възможност на земеделските производители да изпълнят необходимото за прибиране на реколтата и обработване на площите.

 

Сродни публикации