Слънце, бури и градушки ни очакват до края на май » Съвети в земеделието

август 02, 2021

Слънце, бури и градушки ни очакват до края на май

Акценти

  • В дните около 4-10 май ще се развива купесто дъждовна облачност
  • Очаква се на места да паднат и градушки

В различните части на страната температурите на въздуха ще се движат в интервала от 12-30°С.

Променливо се очаква да бъде времето през този месец. Ще станем свидетели както на много високи температури, така и на чувствително захлаждане.

Според прогнозите на експертите от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН очакваните средни температури ще са около и над нормата. В по-голямата част от страната те ще варират от 16-19 °С. С няколко градуса по-ниски ще са те по Черноморието и високите полета. Над 2000 метра в планините те ще са около 2-5 °С, а в по-ниските части от 12-14 °С.

Очакваните валежи в Западна Българя ще бъдат в нормата, а под нея ще са те за източната част на страната. Месечната им норма ще се движи в интервала от 50-70 л/м2. Почти двойно по-малко или между 30-50 л/м2 ще са те по Черноморието и долината на р. Струма. Значително по-високи ще са в планинските райони – от 70-140 л/м2.

Първите няколко дни на месеца ще са по-топли с максимални температури между 25-30°С. Възможни са краткотрайни валежи и то само на някои места в западната част на страната. В дните около 4-10 май ще се развива купесто дъждовна облачност в резултат на неустойчивата въздушна маса. Краткотрайните валежи през този период ще са придружени от гръмотевици и усилване на вятъра. Очаква се на места да паднат и градушки, а температурите леко ще се понижат.

Временно стабилизиране се очаква от 10-20 май. Тогава валежите ще намалеят за сметка на слънчевите часове. Превалявания се очакват само частични и на отделни места в планинските райони. По-неустойчиво ще стане времето от 15 до 20 май. Тогава се очаква увеличената купесто-дъждовна облачност да бъде съпроводена с краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки.

Отново неустойчиво, но пък по-топло ще бъде времето през последните десет дни на месеца. Тогава слънчевите часове ще са предимно преди обяд. Преваляванията и бурите се очакват след обяд и преди полунощ.

 

Сродни публикации