Случай на антракс беше регистриран в Северна Македония » Съвети в земеделието

ноември 30, 2022

Случай на антракс беше регистриран в Северна Македония

Акценти

  • У нас има план за ваксинация в антраксните огнища

Според председателя на Българския ветеринарен съюз д-р Димитър Цанков по всяко време има основание за тревога за антракс.

Заболяването е много опасно, обясни той пред БНР.

„Това заболяване на се предава от човек на човек или от животно на животно, така че да се внесе от Северна Македония практически е невъзможно, то си го има и тук. По всяко време човек или животно може да се зарази, но това става в много редки, единични случаи“, коментира още д-р Цанков.

Статистическите данни за последните 30 години сочат, че заболелите животни са около 300, а хората – около 90. Това са по трима човека и близо 10 животни на година.

У нас има план за ваксинация в антраксните огнища, а тази година и ваксинацията е извършена навреме. В шестте области в Североизточна България, където е имало антраксно огнище през последните 50 години, се ваксинират еднократно годишно всички коне и едри преживни животни над 3-месечна възраст. Ваксинират се и всички дребни преживни животни над 2-месечна възраст. В останалата част от страната, където през последните 30 години е имало огнище, се ваксинират по същата схема.

 

Сродни публикации