Случайно ли попаднаха татуловите листа в спанака » Съвети в земеделието

юни 24, 2024

Случайно ли попаднаха татуловите листа в спанака

Акценти

  • Познавайки процеса на работа, много от земеделските производители в района споделят съмненията си, че откритите листа татул са умишлено подхвърлени

Земеделски производители се съмняват, че отровните растения нарочно са подхвърлени в продукцията от спанак

Много от производителите на спанак, които са наясно с технологията на бране и пакетиране се съмняват, че татула е попаднал случайно в пакетите, изтеглени от търговската мрежа. Много от хората в Пазарджишко изразяват своята подкрепа към производителя Ивайло Малджански. За това съобщава ИА „Фокус“.

Според колегите на Малджански производството му се отличава с високо качество. Той е коректен производител, който следи контрола на производството. С продукцията му се снабдяват почти всички големи търговски вериги в района. Тези му партньорски взаимоотношения почиват на дълги години съвместна работа.

Запознати споделят, че по това време на годината татул почти не се намира.

Технологията на производството и пакетирането на изтегления спанак протича на няколко етапа. При всеки от тях се извършва определен вид контрол и проверка на обработваната суровина.

Като начало самото бране на листата се извършва механично. Машината, която се грижи за това е изключително прецизна. Събраната чрез нея листна маса минава през ръчно отсяване на ненужните примеси. След ръчната селекция, в отделна база, се измива спанака. Там протича и самото сортиране на продукцията. След това се извършва повторно оглеждане на измитите листа и се преминава към тяхното пакетиране, охлаждане и пласмент в търговската мрежа.

Именно познавайки този процес на работа, много от земеделските производители в района споделят съмненията си, че откритите листа татул са умишлено подхвърлени.

Експерти съветват потребителите да преглеждат внимателно зеленолистните зеленчуци, които купуват. Изключително важно е да бъдат отстранени всички непознати растения, макар и да се окажат безвредни.

Те припомнят, че листата на татула са подобни на тези на спанака, но са по назъбени по краищата. Освен това са по-големи и перести.

Становището на земеделските производители няма за цел да обвини или оправдае производителя на компрометирания спанак.

 

Сродни публикации