Случаите на заразяване с АЧС се увеличиха » Съвети в земеделието

юли 24, 2024

Случаите на заразяване с АЧС се увеличиха

диво прасе

Акценти

  • За опазване здравето и популацията на домашните прасета е важно да се спазва биосигурността във фермите

Резултатите от откритото мъртво диво прасе край Тервел са положителни за АЧС

Преди дни, на 22 февруари, е подаден сигнал за открит труп на диво прасе в община Тервел, обл. Добрич. От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са констатирали новия положителен случай на Африканска чума при дивата свиня. Той е втори за тази година.

От БАБХ прилагат всички мерки, за да ограничат разпространението и да ликвидират болестта. Предстои да се извършват постоянни клинични прегледи при домашните прасета. Ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни животни. Това е част от изпълнение на Програмата за профилактика и надзор на болестта в България. Тези мерки са базирани на Стратегията на Европейския съюз (ЕС) за Африканска чума по свинете (SANTE 7113/2015). Те са по-скоро насочени към популацията на дивите прасета.

Определени са инфектирана и буферна зони. В тях попадат територии от областите Добрич и Силистра.

В тази връзка на заседания на областните и общинските епизоотични комисии ще бъде предоставена информация за мерките за контрол на болестта. Ще се създаде и организация за щателно претърсване за трупове на умрели диви свине. Необходимо е да се предостави информация относно актуалната епизоотична обстановка и нейното проследяване. Сред темите, които ще бъдат дискутирани попадат и:

  • биосигурността в свиневъдните обекти;
  • биосигурността по време на лов;
  • условията за придвижване и транспортиране на свине;
  • санкциите при нерегламентирано отглеждане на свине в стопанства тип „заден двор“.

За опазване здравето и популацията на домашните прасета е важно да се спазва биосигурността във фермите. Прасетата в стопанствата тип „заден двор“ трябва да се отглеждат затворени. Недопустимо е да бъдат в контакт с диви животни.

От БАБХ напомнят, че неспазването на правилата за биосигурност при ловуване може да доведе до пренасяне на заразата от дивите към домашните свине. Важно е да се спазват всички ветеринарномедицински изисквания при отглеждане на свине и при ловуване.

 

Сродни публикации