Служител от детската ясла в Русе е заразоносителят на салмонелна бактерия » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Служител от детската ясла в Русе е заразоносителят на салмонелна бактерия

Член от персонала на Детска ясла № 9 в Русе е заразоносителят на салмонелната бактерия.

Днес се проведе заседание на кризисния екип на Областната дирекция по безопасност на храните – Русе и Регионалната здравна инспекция.

Комисията констатира, че  в резултат на това е възникнало вътреяслено заразяване на шест деца от детското заведение.

Служителката от яслата, с положителен резултат за салмонелна бактерия, е отстранена от работа. След лечение и изследване с отрицателен резултат за Салмонела, ще бъде възстановена на работа.

Резултатите от изпитваните проби на готова храна, работни повърхности, производствена среда и ръце на персонала от Детска млечна кухня (ДМК), са получени вчера, 1 юли от Изпитвателно диагностична лаборатория – гр. Варна. Пробите са без отклонения от референтните стойности и отрицателни за наличие на салмонелна бактерия. Отрицателни са и резултатите за салмонелна бактерия на персонала на ДМК – 20 работници, потвърждава лабораторията на РЗИ-Русе.

След изясняване на ситуацията – съмнение за взрив от хранително заболяване, от ОДБХ-Русе отменят издадената заповед за временно прекратяване на дейността на Детска млечна кухня. Ще бъде възстановено приготвянето и реализацията на храната в обекта и изхранването на детското заведение

Припомняме, че веднага след получаване на известието от РЗИ-Русе на 27 юни, инспекторите от отдел „Контрол храни” – ОДБХ-Русе предприеха необходимите действия по компетенции. По повод случая беше сформиран Кризисен екип с представители на ОДБХ-гр. Русе. Извършена беше проверка на Детска ясла № 9, където има регистрирана разливочна за получаване на храна, приготвена от Детска млечна кухня. Взети бяха проби за лабораторно изпитване, отривки от контактни повърхности – маси, плотове за работа и технологично оборудване, отривки от ръцете на персонала.

Персоналът на Детска млечна кухня бе насочен за микробиологично изследване – Салмонела група Б.

 

За автора

Сродни публикации