След евроинтеграцията необработваемите земи у нас намаляват с 60% » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

След евроинтеграцията необработваемите земи у нас намаляват с 60%

След присъединяването на България към ЕС необратваемите земи в страната намаляват с 60%. Това каза агроминистърът Десислава Танева на дискусия, в която участваха еврокомисарят по земеделие Фил Хоган, вицепремиерът Меглена Кунева и земеделски производители.
Танева посочи, че в България 5,1 млн. хектара (ха) е използваната земеделска земя със селскостопанско предназначение, тя е раздробена на 10 млн. имота и е собственост на 2,4 млн. души. След влизането ни в ЕС заявените за подпомагане площи се увеличават през годините и сега 3,7 млн. ха се декларират за директни субсидии.
 „Необработваемата земя отдавна не е проблем за България. Към момента 214 хил. ха се водят необработваеми. В същото време значителен процент от земята се обработва, без да се заявява за подпомагане“, каза министърът.
Танева припомни, че фермерите нямат достатъчно пасища за животните – на пасищно животно вместо 1 ха по норма се падат по 0,43 ха. Имаме потенциал да се усвоят допълнително площи, до степен, достатъчна за отглеждането на животни, посочи тя.
„Целта ни е да възстановим балансираната структура на земеделието в България, за което разчитаме на евросредства. Ако не бяха евросубсидиите, нямаше да сме и на сегашното ниво“, заяви министърът.
„Заетостта, която осигурява земеделието, е 7% от заетите в страната, или 300 000 души. С временно заетите в летния сезон ръстът е до 666 000 души годишно“, допълни тя.
Фил Хоган заяви, че се очаква в бъдеще растениевъдството да има по-голяма тежест в осигуряването на работни места от животновъдството. В това отношение перспективни било  отглеждането на рози, лавандула и билки.

 

За автора

Сродни публикации