Следете за опасен вредител по крушите - крушовият пъпкопробивач » Съвети в земеделието

септември 27, 2023

Следете за опасен вредител по крушите – крушовият пъпкопробивач

Акценти

  • В началото на октомври започват агротехническите срокове за сеитбата на пшеницата в Северна България

След задълбочилото се засушаване падналите валежи през изтеклия седемдневен период доведоха до положителна промяна на водно-физичното състояние на почвата в  горния слой.

В края на лятото сухата и сбита почва възпрепятства, а в част от североизточните райони (агростанция Силистра) преустанови  провеждането на дълбоката оран и предсеитбените обработки на площите предвидени за засяване с рапица и зимни житни култури. Поради тази причина на много места са пропуснати агротехническите срокове при сеитбата на зимната рапица.

През повечето дни от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от относително сухо и топло за сезона време.

Прогнозираните температури, с максимални стойности на места до 30-31°С, ще ускорят процесите на зреене при късните земеделски култури. Te ще бъдат предпоставка за синтеза на повече захари в плодовете на късните сортове овошки и грозде.

През периода голяма част от червените винени сортове грозде ще встъпят в технологична зрелост. Eсенните сортове овошки – в беритбена зрелост. В края на септември и началото на октомври в крушовите насаждения трябва да се следи за появата на опасен вредител – крушовият пъпкопробивач. Борбата срещу този неприятел се провежда  срещу възрастните индивиди в началото на есента.

През следващия период условията ще позволяват провеждане на сезонните агротехнически мероприятия. Периода съвпада с оптималния срок за сеитбата зимните житни култури във високите полета. В началото на октомври започват агротехническите срокове за сеитбата на пшеницата в Северна България.

 

За автора

Сродни публикации