Следващото правителство ще решава какви да са субсидиите за животновъдство и зеленчуци » Съвети в земеделието

декември 01, 2023

Следващото правителство ще решава какви да са субсидиите за животновъдство и зеленчуци

До края на мандата на служебното правителство ще бъдат изготвени анализи за уязвимите селскостопански отрасли, а в рамките на следващия кабинет трябва да се вземе решение дали ще се иска промяна в изпратената в Брюксел схема за директни плащания. Това е станало ясно на среща на агроминистерството и неправителствените организации от сектор плодове и зеленчуци, съобщиха представители на сдруженията. Наскоро сдруженията настояха България да поиска корекции в концепцията си за т.нар. обвързана подкрепа, които да доведат до изравняване на субсидиите за градинарите и овощарите, от една страна, и животновъдите, от друга. За тази цел са предвидени близо 82 млн. евро на година.
Преди седмица сдруженията от сектор плодове и зеленчуци обявиха, че в последните дни на кабинета „Орешарски“ в Брюксел е била изпратена концепцията за директните субсидии за фермерите до 2020 г. заедно с финансов план, който не е обсъждан с неправителствения сектор. В този план е заложено, че 67% от субсидиите по т.нар. схеми за обвързана подкрепа, или 79.1 млн. евро годишно, ще бъдат отделени за животновъдството, а останалите 33%, които се равняват на 39.1 млн. евро – за плодовете и зеленчуците. Отделно от това е заложена и национална субсидия за животновъдите от 46.7 млн. евро годишно. Тогава сдруженията от сектор плодове и зеленчуци обявиха, че настояват до началото на ноември да се изпрати корекция в плана, която да раздели равномерно средствата за двата отрасъла. Според тяхното предложение от общите суми от европейския и националния бюджет трябва да бъдат отделени по 81.85 млн. евро. Тогава от националния съюз на животновъдите съобщиха, че подкрепят колегите си в искането за по-високи субсидии, но по думите им това трябва да се случи чрез други инструменти, а не чрез преразпределение на тези средства.
След като в сряда сдруженията от сектор плодове и зеленчуци се срещнаха със служебния министър Васил Грудев, присъствали на срещата фермери обявиха, че е било решено да се изготвят анализи за двата сектора, включително и за себестойността на продукцията им. Решението обаче дали България ще иска преразпределение на субсидиите за уязвимите сектори вероятно ще се вземе от редовното правителство, което трябва да бъде избрано след парламентарните избори на 5 октомври. От асоциацията на картофопроизводителите съобщават, че е възможно сдруженията от сектора да сигнализират в Брюксел, ако в България не се вземе решение.
България може да поиска корекция в плана за разпределението на директните субсидии до края на годината.

 

Сродни публикации