Сламените къщи вече не са само в приказките » Съвети в земеделието

ноември 30, 2023

Сламените къщи вече не са само в приказките

Акценти

  • Според специалисти разходите за кв. м. са около 500 евро

Иновациите в света с всеки ден стават все по-причудливи и интересни. Хора с различни професии претворяват идеите си не само на хартия, но и в реалността.

Макар да звучи, като приказка строителството на къщи от слама започва по-назад във времето. През 19-те век с изобретяването на пресата за сламени бали започва и строителството на първите къщи от такъв материал в Небраска. В края на 20-ти век в страни като САЩ, Канада, Германия и Австрия този тип постройки вече стават нещо обичайно. Много са примерите, доказващи устойчивостта на този тип конструкция.

Разходите за изграждането на една сламена къща са сравнително ниски. Постройките са дълготрайни и освен това методът за изпълнението им позволява изграждането на многоетажни сгради.

Съвременните сламени къщи се изпълняват само от екологични материали, като бали слама, дърво, глина, камъни. При тях основата е каменна, носещата конструкция и покрива са дървени, пълнежа на стените е от бали слама, а замазката им е от глина. Съществуват два основни метода при този тип строителството и те са:

  • Първият е използвания в Небраска. Особеното в него е, че сламените бали поемат собствената си тежест и тази на покрива, без да се използва друга конструкция.
  • При втория се изгражда дървена конструкция, а сламените бали се използват като запълващ, изолиращ материал.

Изграждането на сламени къщи е сравнително евтино, природосъобразно, пести се енергия, защото лятото в тях е прохладно, а зимата сравнително топло. Според специалисти разходите за кв. м. са около 500 евро.

В Търговище къщата, която предстои да бъде изградена е еднофамилна и инвестицията в нея ще е около 75 000 лв. Ще бъде направена от дървени модули с компресирана слама. Те са с дебелина 40 см и имат коефициент на топлоизолация 18 киловатчаса на квадратен метър.

Специалисти изразяват мнение, че чрез такъв тип строителство хората ще положат по-голяма грижа за природата.

И все пак всеки сам решава от какво и как ще построи своя дом.

 

Сродни публикации