Сладките картофи предпазват очите » Съвети в земеделието

юни 02, 2023

Сладките картофи предпазват очите

Акценти

  • Консумирането на този вид картофи също предпазва от рак на кожата, но и предотвратява появата на кожни заболявания като акне и др.

Сладките картофи са кореноплодни зеленчуци, богати на витамини, минерали, антиоксиданти и фибри.

Осигуряват голямо количество витамин А, С, В6, манган, магнезий, калий, мед, ниацин и пантотенова киселина.

Тъй като са изключително богати на бета-каротин, антиоксидант, отговорен за оранжевия цвят на зеленчука, консумирането им оказва благоприятно влияние върху здравето на очите. Счита се, че 200 грама порция сладък картоф осигурява над 7 пъти повече бета-каротин от дозата, която трябва да се приема дневно. Бета-каротин в тялото се преобразува във витамин А. Той предотвратява слепота. В допълнение, витаминът предпазва очните клетки от всякакъв тип увреждане като катаракта и малформация на ретината.

Витамин А е от важно значение и за поддържането на здрава имунна система. Липсата на витамина е свързана с спад на имунитета и по-голяма предразположеност към заболявания..

Благодарение на множеството антиоксиданти се намалява шансът от коронарна болест на сърцето, но те предпазват и от риска от сърдечни заболявания, включително инсулт. Магнезият и калият в тях предотвратяват риска от хипертония, като понижават високото кръвно налягане.

Ползите от този кореноплоден зеленчук не свършват дотук. Консумирането на сладки картофи може да предпази тялото и от появата и разпространението на рак. От една страна, това се дължи на фибрите в тях, които стимулират редовното движение на червата и намаляват риска от рак на дебелото черво. Сладките картофи още предпазват от рак на пикочния мехур, стомаха, простата и гърдата.

Сладките картофи могат да се хапват и за намаляване нивата на стреса. Това се дължи на магнезия, който помага при безпокойство и депресия. Установено е също, че зеленчукът намалява безсънието при възрастните хора, отново заради минерала.

Сладките картофи са полезни и за външната красота. Витамините и минералите, присъстващи в зеленчука, подобряват състоянието на кожата и косата. Те предотвратяват косопада, но и стимулират плътността и обема на косата.

Тук е важно също да се отбележи, че консумирането на този вид картофи също предпазва от рак на кожата, но и предотвратява появата на кожни заболявания като акне и подпомага по-бързото зарастване на рани. Освен това витамините и минералите забавят процеса на стареене на клетките на кожата.

 

 

За автора

Сродни публикации