Слаб се оказа добивът на орехи не само у нас » Съвети в земеделието

май 20, 2024

Слаб се оказа добивът на орехи не само у нас

Акценти

  • На последния етап от прибирането на реколтата се оказа, че количествата са около 60-65 % спрямо прибраните през миналата година

Това не е проблем, който засяга само родните производители, молдовските стопани се сблъскаха с аналогична ситуация

В Молдова около 10-15%  от реколтата от орехи ще остане несъбрана. Тук се има предвид основно за ядките в горски насаждения и ореховите алеи по пътищата. Сравнително малка площ от градинарски насаждения, засадени с ядки от европейски и американски сортове ще останат неприбрани. Благодарение на сухото и слънчево време е събрана останалата част от продукцията. Тревожен е фактът, че разходите за преработка на продукцията растат все повече и повече. За сметка на тях цените намаляват и това сериозно рефлектира върху търговията и износа.

По данни на EastFruit , през октомври цената на едро на орехови ядки на молдовския пазар е намаляла с една трета спрямо предходния месец – средно 65 леи на килограм. Основните купувачи на молдовските орехи от Австрия, Германия и Франция се преориентираха. Те започнаха да купуват висококачествени и евтини орехи от САЩ, Чили и Турция.

Проблемите с износа стават все по-сериозни. Причините за това са много. Качеството на ядките се влошава, добивът отслабва. Разходите по прибиране, сортиране и рециклиране на суровините растат. Допълнителните средства вложени в производствените процеси затрудняват още повече производителите. За капак и прогнозите за реколтата стават по-лоши.

На последния етап от прибирането на реколтата се оказа, че количествата са около 60-65 % спрямо прибраните през миналата година. През 2017 г. по данни на производителите са събрани 40 хиляди тона ядки от 24 хиляди хектара орехови насаждения от различни видове. През юли тази година специалистите приеха, че новата реколта ще бъде само с 15-20% по-ниска в сравнение с миналата година. Това съобщават от Ореховод.

 

Сродни публикации