Слаб интерес към компенсациите заради руското ембарго » Съвети в земеделието

юни 19, 2024

Слаб интерес към компенсациите заради руското ембарго

На фона на сериозните притеснения в Европа заради огромния брой кандидатстващи за компенсации заради руското ембарго и очакваната промяна в схемите за подпомагане данните до момента показват, че българските производители проявяват сравнително слаб интерес към схемите. За първите две седмици, в които може да се кандидатства за средства за нереализирани на пазара плодове и зеленчуци и в които се очакваше най-много кандидатстващи, са подадени заявления за близо 1.4 млн. евро. Същевременно пък до края на седмицата се очакват промени в подпомагането на земеделците, след като преди няколко дни Брюксел спря приема на документи заради огромния брой кандидати в целия ЕС.

 

Малко кандидати в България
 

В началото на септември във всички държави членки започна прием на заявления от производители на плодове и зеленчуци, чиято бързо разваляща се продукция не може да бъде реализирана на пазара. Компенсациите включват опции нереализираната продукция от домати, краставици, зеле, ябълки, круши и др. да не се прибира от полето, а да се дари за благотворителност или да се предаде за храна за животни. Общият бюджет за всички държави членки пък е 125 млн. евро, като приемът на документи може да бъде спрян, ако има много кандидати. Данните до момента на земеделското министерство обаче показват, че интересът от България е вял. Първите две седмици са подадени 164 молби за еврокомпенсации. Производителите пък са поискали общо 1.385 млн. евро като подпомагане. 

 

Промени в схемите за кандидатстване
 

До края на седмицата се очаква ЕК да обяви новите мерки за подпомагане на фермерите, заяви в началото на седмица европейският комисар по земеделие Дачиан Чолош по време на дискусия в европарламента. На този етап не е ясно дали се планира създаването на нови схеми или пък промени в настоящите. През миналата седмица Брюксел поиска спиране на приема на документите заради огромния брой кандидатстващи земеделци. Проблем се оказа схемата за неприбиране на реколтата от полето, по която са подадени много заявление, най-вече от Полша, която по информации в различни медии е поискала между 70 и 90% от определения общ бюджет.

По неофициална информация се обмисля по схемата за неприбиране на реколта да не се дават компенсации за определени зеленчуци като домати, чушки и краставици заради съмнения за евентуални злоупотреби. На този етап обаче няма окончателно решение.

 

За автора

Сродни публикации