Слаб интерес към износа на царевица за Китай » Съвети в земеделието

февруари 25, 2024

Слаб интерес към износа на царевица за Китай

Подписаният през пролетта на миналата година протокол между правителствата на България и Китай за износ на царевица не е довел до съществен износ на продукта към страната. Това става ясно от данните на Националната служба по зърното и фуражите. По неофициална информация към момента се готви по-голяма сделка, която предстои да бъде реализирана.

 

Споразумението

 

През декември миналата година беше официално подписан двустранен протокол между българските и китайските власти, който трябваше да отпуши износа на царевица за страната. В споразумението се засягат фитосанитарни въпроси, договорени след преговори между Българската агенция по храните и китайската администрация за надзор на качеството. Макар че документът беше официално подписан през декември, той беше парафиран шест месеца по-рано, което позволи експорта.

 

Износ на 5 хил. тона

През първия активен сезон с възможности за по-лесна търговия сделките са били сравнително малко, показват официалните данни. От миналогодишната реколта към Китай са изнесени 5292 т царевица. По-голямата част от количеството е изнесено към края на миналата година, като през първото тримесечие на настоящата експортът е за малко под 1000 тона. Износът е с много малък дял на фона на официалните данни, според които за миналата година общият експорт на царевица е с главоломен ръст до над 2 млн. тона, което е двойно повече от предходните две години (виж графиката).

Според представители на бизнеса от години има интерес за износ към Китай, но на този етап сделките са под очакванията. Основните причини за това според търговци са нуждата от време за провеждане на преговори и запознаване с изискванията. По неофициална информация към момента има заявен интерес за износ на по-големи количества – 35 – 40 хил. тона, като това се очаква да се случи съвсем скоро. Търговецът по сделката е китайската "Тиенджин фарм култивейшън", която преди три години нае земеделска земя във видинската община Бойница, за да отглежда люцерна и царевица, но само след един сезон се премести в Пловдивско заради по-доброто състояние на нивите. Освен собствено производство компанията се договаря и с други производители за износа.

 

Разговори и за други продукти

Досега България има подписани двустранни протоколи за износ с Китай за царевица и люцерна. По информация от земеделското министерство се водят разговори за 13 други селскостопански и хранителни стоки. Става дума за продукти от млечната и месна индустрия, както и суровини.

През последните години видимо зачестиха посещенията на официални лица и бизнес делегации от България в Китай, като при всяко от тях се заявява интерес към български земеделски продукти и храни. Китайската страна проявява интерес към кисело мляко, вино, колбаси, стоки за животновъдството, както и детски храни, включително произведени по биологичен начин. Пекин планира да изгради център за сътрудничество в селското стопанство в една от държавите в Централна и Източна Европа, като преди около седмица от агроминистерството съобщиха, че са предложили той да бъде в България.

 

 

 

За автора

Сродни публикации