Слаби валежи и вероятност за слани се очакват през идните дни » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

Слаби валежи и вероятност за слани се очакват през идните дни

Акценти

  • Сутринта в неделя ще бъде доста хладно и заради ниските температури е възможно на много места да паднат слани

Ниските минимални температури създават опасност за посевите и овошките.

Валежите от изминалите дни на места оказаха благоприятно влияние върху посевите, които дълго време страдаха от засушаване. Прогнозите за днес и следващите дни предвиждат валежите в цялата страна да продължат. Не се очаква те да бъдат съществени.

Облачността ще се увеличава и на много места днес ще започнат превалявания. По-високо от средното за месеца е атмосферното налягане. Очаква се то да продължи да се повишава през целия ден.

Очаква се преваляванията да продължат и през нощта, като на места ще има частични прекъсвания.

Вятърът ще бъде слаб до умерен от север-североизток. Максималните температури днес ще бъдат в интервала от 12° и 17°С. В североизточната част на страната те ще са по-ниски, а именно 9°-11°С, в София около 12°С.

Времето по Черноморието ще се задържи облачно и дъждовно. Там вятърът ще бъде умерен от север-североизток. Максималните температури ще са от 10° – 13°С, а температурата на морската вода ще се задържи в интервала от 11-13°С. Очаква се вълнението на морето да достигне 2-3 бала.

Очакват се валежи в планините на височина над 1700 метра. В по-ниските им части времето ще се задържи облачно. Ще духа умерен, по високите и открити части силен вятър от север-североизток. На височина 1200 метра максималната температура ще е около 5°С, а на 2000 метра – около минус 2°С.

В петък също ще остане облачно и хладно. Дневните температури ще са от 10° – 15°С. Ще бъде предимно облачно, а преваляванията от дъжд може да обхванат цялата страна. Вятърът от североизток ще се усили до умерен.

Хладно и предимно облачно ще остане и в събота. Отново се очаква да има слаби превалявания от дъжд.

Също малка е и вероятността за валежи в неделя. Сутринта обаче ще бъде доста хладно и заради ниските температури е възможно на много места да паднат слани. е малка, но сутрин ще бъде доста хладно с опасност от слани в много райони.

 

Сродни публикации