Слабата реколта и вноса са част от причините за скъпите плодове и зеленчуци » Съвети в земеделието

юли 16, 2024

Слабата реколта и вноса са част от причините за скъпите плодове и зеленчуци

Рекордно високи за последните пет години са цените на доматите и краставиците на едро и дребно, независимо дали са внос или българско производство, пише вестник „Труд“.

Плодовете и зеленчуците са се оскъпили за последната година средно с 35%, сочат данните на Комисията по стоковите борси и тържища и справките от големите магазини и пазари в страната.

Според данните на Комисията килограм български оранжерийни домати струват на стоковите борси 2,90 лева, а българските краставици – 2,58. Преди година те са били съответно с 33 и 32% по-евтини. 

Вносните домати и краставици, които преобладават все още на пазара, се продават съответно за 2,73 и 2,05 лева за килограм. На дребно цените и на двата зеленчука минават психологическата граница от 3 лева за килограм и дори достигат до 3,60 – 3,70 лв.

„Цените наистина са високи и основната причина е, че производителите са заложили по-малко производство, защото не могат да реализират продукцията си“, коментира пред „Труд“ Слави Трифонов, председател на Националния съюз на градинарите в България.
Според него е много трудно да се прогнозира как ще се движат цените оттук нататък, но най-вероятно те няма да паднат заради слабата реколта и високото ниво на внос.

„Когато няма родно производство, а има внос, възникват условия за спекула на пазара. Лошото е, че страната ни не спазва европейското законодателство и затова ние внасяме големи количества плодове и зеленчуци от Гърция, Турция и Македония, а те не внасят от нас“, каза още Трифонов. Той обясни, че за пръв път миналата година българските градинари не са успели да продадат ябълките си.

Основната причина за заниженото производство според зеленчукопроизводителите е намалената субсидия, която не им позволява да планират точни добиви.

„Всеки момент масово ще започне да се бере български домат, който ще се продава за 3 лева на килограм на едро, а розовият домат ще се продава за около 4-5 лева, обяви преди дни Атанаска Минева, която има оранжерии край Първомай. Тогава тя прогнозира по-скъпи краставици с близо 20 на сто в разгара на сезона.

И тази седмица рекордно висока остава цената на салатата. Килограм се продава на едро срещу 1,15 лева, при 0,35 лева година по-рано. Най-близка до тазгодишната цена от последните пет години е тази през 2013 г., когато килограм маруля е вървял по 0,74 лв.
Рязък скок в цената има и при портокалите – 41% само за една година. Цитрусовият плод се продава за 1,41 лв. на едро сега, при 1 лев миналата година.

Всяка седмица от комисията по стокови борси и тържища публикуват и класация на цените на основните хранителни стоки по големите градове у нас.

Така например в момента най-скъпият кашкавал се продава във Варна срещу 12,60 лева за кг, а на й-евтиния в Добрич – 7,72 лв. Най-скъпо е сиренето в Ловеч – 7,70 лв., а най-евтино – в Сливен – 3,24 лева. Най-скъпите яйца са в Силистра – 0,22 лв. за брой, а най-евтините във Враца – 0,16 лв.

 

За автора

Сродни публикации