Слабата реколта вдига цените на зеленчуците у нас » Съвети в земеделието

юли 15, 2024

Слабата реколта вдига цените на зеленчуците у нас

Акценти

  • Данните сочат, че у нас вносните домати се търгуват на едро на цена от 2,30 лв/кг

За последните 10 годни цените на доматите все растат, а сега са и най-скъпи

С всяка година цените на храните у нас растат. Тази тенденция не подмина плодовете и зеленчуците. Данните сочат, че за последните 10 години доматите по пазарите у нас стават все по-скъпи и по-скъпи. Според председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Владимир Иванов причината за това се корени в разходите за логистика и по-малките обеми на производство.

Ежегодно ставаме свидетели на различни неблагоприятни метеорологични промени. Именно те са сред основните причини за спад в добивите. Зеленчуците, които се произвеждат освен, че са по-малко, са и с по-ниско качество. Дъждовете и градушките, резките температурни разлика са все предпоставки за влошаване качеството на реколтата. Този проблем е най-забележим в производството на домати, краставици, лук, картофи и зеле.

Данните сочат, че у нас вносните домати се търгуват на едро на цена от 2,30 лв/кг. Тази стойност се запазва без промяна. Основните производители, от които в България се внасят домати са Полша, Гърция и Турция.

 

С 1,1% по-скъпи са картофите, а цената им на едро е 0,93 лв/кг. Морковите струват 1,03 лв/кг., а зелето е поскъпнало с 3,8%, достигайки 1,09 лв/кг.

През 2018 г. сме консумирали плодове на изгодни цени. Не са поскъпвали ябълките, бананите и портокалите. И при тях липсата на достатъчно големи количества е сред причините за повишаването на цените.

Стабилни за дълго са се запазили цените на месото и млечните продукти.

С 6,8 % е поскъпнало брашното тип „500“, достигайки цена от 0,94 лв/кг.

 

Сродни публикации