Скъпа ли е храната в Европа » Съвети в земеделието

март 01, 2024

Скъпа ли е храната в Европа

Акценти

  • Сравнявайки данните от началото на годината до момента поскъпването в Русия е с цели 2,0 %, а в ЕС само с 1,1 %

Как се промениха цените на хранителните продукти през месец октомври

Въз основа на данните от Евростат и националните статистически служби през месец октомври сериозно увеличение на цените на храните се наблюдава в Испания, Малта, Латвия и Румъния. Там поскъпването се движи в диапазона от 0,9 до 1,3 %.

В обратната посока е ценовата промяна в Кипър. Най-сериозният отчетен спад е именно там. Спрямо цифрите за септември, през десетия месец на тази година, цените на храните са се понижили с 1,1 %.

Само за сравнение в Русия е отчетено поскъпване. Спрямо предходния месец потребителските цени на хранителните продукти са с 0,6 % по-високи. Статистическите данни показват, че средното изменение за страните от ЕС е с плюс 0,2 %.

Сравнявайки данните от началото на годината до момента поскъпването в Русия е с цели 2,0 %, а в ЕС само с 1,1 %.

Тенденция на нарастване се наблюдаваше през миналия месец в целия Европейски съюз. Повишиха се цени на зеленчуците, хлебните продукти, зърнените култури, млечните продукти, сирената и яйцата.

Статистиката показва, че най-потърпевши са били словенските потребители. Там цените на зеленчуците са поскъпнали с цели 11,5 %. В Латвия повишението е било равно на 9.2 %. В Полша, Румъния, Естония, Малта, Чехия, Унгария цените са мръднали нагоре в диапазона от 5.1 – 6.5 %. У нас отчетохме с протести поскъпването на хлебни изделия и зърнени храни. То беше с 3.5 %. За разлика от нас поляците отчетоха само 1.0 % поскъпване за същите продукти. В Малта цените на  млечни продукти, сирената и яйцата скочиха с 2,8 %, в Австрия с 1,3 %, а в Латвия с 1,2 %.

Какви ценови промени бяха отчетени в Русия и ЕС?

Въпреки този ръст, през изминалите месеци, в повечето страни беше отчетено поевтиняване на плодовете. Такова имаше и при маслата и мазнините, месо и месни продукти, захарта, конфитюрите, меда, шоколада и сладкишите.

Най-сериозен поскъпване на млечните продукти, сирената и яйцата беше отчетено в Русия. То достигна 1,2 %, при средно за страните от ЕС – 0,1 %.

Месото и месните продукти, захарта, конфитюрите, меда, шоколада и сладкишите поскъпнаха с 1,0 %, а в Европа поевтиняха с 0,1 %.

На руския пазар хлебните изделия и зърнените храни станаха по-скъпи с 0,8%, а в ЕС средно с 0,3 %.

Цените на маслата, мазнините и зеленчуците се качиха с 0.6 %. В Европа първите две групи продукти поевтиняха с 0.5%, а зеленчуците – с 1.6%.

Рибите и морските дарове поскъпнаха с 0,1%. Без промяна спрямо предходния месец останаха цените в ЕС.

 

Сродни публикации