Скритите капани на ГМО храните » Съвети в земеделието

юни 01, 2023

Скритите капани на ГМО храните

Акценти

  • Особено сериозна е концентрацията на глифозат в соевите зърна, която е 20 пъти повече от допустимото

Индиректно, чрез консумацията на месо и мляко пестицидите попадат в телата ни

Генно модифицираните храни оказват изключително силно негативно влияние върху човешкия организъм. Понякога дори не си даваме сметка, за вредите, който те ни нанасят. Зачестяват случаите на резистентност към лекарства развита още в най-ранна детска възраст. Все повече родители в Русия научават това по трудния начин. Много от бебетата там показват резистентност към силни лекарства, макар преди това да не са им били предписвани такива.

Търсейки причините за тези аномалии учените стигат до интересен извод. Оказва се, че виновници за това са приеманите месни и млечни продукти, добити от животни, хранени с ГМО фуражи. Много от производителите на мляко и месо влагат в храната на животните си антибиотици, които се натрупва в продуктите, произведени от тях и предлагани на пазара. Така честата им консумация води до развитието на резистентност към определени антибиотици.

Скритите убийци в соята

В промишленото производство пашата е лукс. Храната за животните основно се състои от комбинирани фуражи, в които се включва и соята. Тя от своя страна е генетично модифицирана. В Русия произвежданите фуражи са по-скъпи спрямо вносните. Чуждестранните често са с по-ниска цена, но и с неясен състав от гледна точка на наличието на ГМ суровини. Така генетично модифицираната соя, която пази в състава си опасни вещества, уврежда човешкото здраве. Именно по време на отглеждането й се използват някои от най-токсичните хербициди в света. Те често се прилагат, за да се осигури добра растителна защита. По този начин се намаляват и разходите за плевене. В крайна сметка обемите на реколтата растат, разходите намаляват, цената също и соята се оказва сред основните съставки на фуражите.

Според направените проучвания употребата на генно модифицирани продукти води до генетични аномалии и при новородените. Това се наблюдава особено в районите, където приложението на пестициди е засилено.

Генно модифицираната соя е сред най-устойчивите растения. Освен това тя има свойството да натрупва и съхранява в състава си използваните при отглеждането й хербициди. Особено сериозна е концентрацията на глифозат в соевите зърна, която е 20 пъти повече от допустимото. Въпреки, че Световната здравна организация го е класифицирала като „вероятно канцерогенен за хората“, реколтата третирана с него се подава за фураж на животните.

 

Макар хербицидите да са създадени за борба с плевелите те си остават силно токсични не само за вредителите по растенията. Добър пример за това отново е глифозатът. Когато той попадне в храносмилателния тракт на крава драстично спада ензимната активност. Така се възпрепятства процесът на усвояване на антибиотици и те да влязат в млякото на животното.

 

Сродни публикации