Скочиха добивите на пшеница в Румъния » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

Скочиха добивите на пшеница в Румъния

Акценти

  • С добивите си страната се нарежда на пето място в ЕС по износ на пшеница

Въпреки лошото време в страната са успели да произведат повече зърно  спрямо миналата година

След променливата метеорологична обстановка това лято много страни в Европа отчетоха спад в реколтата от пшеница. На места сушата унищожи зърното, а на други, както беше при нас дъждовете влошиха не само качеството, но и свалиха количеството на продукцията.

За разлика от повечето пострадали държави на континента Румъния отчете скок в реколтираните добиви. Над 200 000 тона повече жито са произвели стопаните там спрямо отчетените количества за 2017 г. Независимо от трудностите страната отчита приблизително 10,2 млн.тона прибрана пшеница за тази година.

Има фермери, които са разполагали само с 4 дни хубаво време за целия период на прибиране на реколтата. Тази година в северната ни съседка пролетта беше топла, с високи температури, което позволи засушаване на почвата. След нея обаче последваха обилни дъждове, които са затруднили много прибирането на зърното. Въпреки трудностите в окръг Тимишоара земеделските производители могат да се похвалят с най-високите добиви. Там са прибрали по около 6 200 кг/ха, на второ място са стопаните в Арад с 6 100 кг/ха, а на трето – Бихор, с 6 095 кг/ха.

пшеница

Не само при пшеницата са по-високи добивите в Румъния тази година. Такава е и ситуацията при ечемика. Там ръста на прибраната продукция е с 9,5 % над стойностите отчетени за 2017 г. С добивите си страната се нарежда на пето място в ЕС по износ на пшеница.

 

Сродни публикации