Скоро трябва да бъде отворена подмярка 6.3 "Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ » Съвети в земеделието

декември 01, 2021

Скоро трябва да бъде отворена подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“

Акценти

  • По подмярка 6.3 ще бъдат разпределени още средства в общ размер на 22 млн. евро.

Досега в Пазарджишко помощ са получили 79 малки земеделски стопани.

През 2019 г. фокусът на Програма за развитие на селските райони e подпомагането на малките земеделски стопанства. Това стана ясно по време на срещата между зам.-министърът на земеделието, храните и горите  Лозана Василева и земеделските стопани в Пазарджик. Тя обясни, че по тази причина и подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ ще бъде отворена за втори път. По нея ще бъдат разпределени средства в общ размер на 22 млн. евро.

По време на първия прием по подмярката са подпомогнати 79 малки земеделски стопани от областта. Очаква се процедурата да бъде обявена през месец май 2019 г. В помощ на стопаните експерти от Национална служба съвети в земеделието напълно безплатно ще изготвят бизнес планове и заявления за подпомагане. Те ще съдействат и при електронното кандидатстване на всяко проектно предложение.

Следните три Местни инициативни групи (МИГ) действат на територията на Пазарджик:

  • МИГ Панагюрище – Стрелча – Лисичово;
  • МИГ Белово – Септември – Велинград;
  • МИГ Борино – Доспат – Сърница.

Трите МИГ отварят приеми със своите бюджети. Стопаните от тези територии ще могат да кандидатстват за едни от най-атрактивните мерки по ПРСР.

Сред гостите на срещата бяха още областният управител на Пазарджик Стефан Мирев и директорът на областна дирекция „Земеделие“ Стоян Траянов.

 

Сродни публикации