Скок в цените на зърното » Съвети в земеделието

юни 24, 2024

Скок в цените на зърното

пшеница върху калкулатор и пари

Акценти

  • За ЕС очакванията са цената на царевицата да стигне до 150 евро/тон

Отчетените изкупни цени на зърното по световните борси показват тенденция на поскъпване. Тежите климатични условия са оказали своето влияние върху реколтата в много страни членки на ЕС. Някои от тях бяха обхванати от изключително горещи вълни, предизвикващи трайна суша, унищожаваща реколтата на земеделските стопани. В други, като България бяха отчетени обилни количество валежи, които не само намалиха добивите, но и влошиха качеството на зърното. Наложените от САЩ мита за внос също оказват влияние върху цените. На свои ред в средата на юли Организацията по прехрана и земеделие към ООН представи доста песимистичен доклад за бъдещето на зърнопроизводството през тази година.

През изминалата седмица отчетената на Чикагската стокова борса цена на пшеницата е 235 долара. Увеличението й е с цели 9 долара. Във Франция е с 8 евро и така формираната стойност там е 217 евро/тон. Украйна отчита ръст с 2 долара, определящ цена от 220 долара, а в Русия скокът е най-висок, а имено с 12 долара до изкупна цена 229 долара/тон.

Цените на царевицата в Европа отчитат значително повишение. Във Франция то е с 12,75 евро и формира цена от 195 евро/тон. За сравнение Чикагската стокова борса отчита увеличение от 4 долара и цена до 170долара/тон.

В цяла Европа маслодайната рапица се търгува с увеличение от 11,75 евро на цена от 381 евро/тон.

борсови графики

Във Франция ечемикът е поскъпнал с 11 евро, а в Германия с цели 22 евро/тон.

На фона на поскъпването при зърнените култури рафинираната захар и нерафинираното слънчогледово олио отчитат спад в цените, както следва:

  • Рафинирана захар – 318,30 долара/тон. Спадът в цената е с 5,80 долара. Отчетените стойности са от стоковата борса в Лондон;
  • Нерафинирано слънчогледово олио – 75,50 долара за тон, при спад от 17,50 долара. Отчетените стойности са от стоковата борса в Ротердам.

В България повишение има не само на зърнените култури, но и на други стоки търгувани на борсата. Има желаещи да закупят хлебна пшеница за 300 лв./тон, а предлагането е по 330 лв./тон. При фуражната пък купувачите търсят цени от 280 лв./тон, а продавачите искат по 300 лв./тон. Според предварителните прогнози се очаква ръст в цените спрямо миналогодишните отчетени за този период.

За ЕС очакванията са цената на царевицата да стигне до 150 евро/тон.

Палмовото масло е понижило цената си до 570 – 580 долара/тон, а слънчогледовия шрот в Украйна е скочил до 245 долара/тон.

 

Сродни публикации