Система от сензори следи състоянието на пчелите » Съвети в земеделието

юни 25, 2022

Система от сензори следи състоянието на пчелите

Акценти

  • Системата от сензори е пусната на пазара през 2018 г.

Технологията създадена от българи за съжаление все още е прекалено скъпа за нашия пазар

Грижите за пчелите са трудоемък и не лек процес. Трудностите на пчеларите по цял свят са насочени основно в една и съща насока, а именно защита и опазване здравето и броя на пчелните семейства. Все повече расте смъртността им.  Дали заради употребата на пестициди или заради болести, тази тенденция се наблюдава в световен мащаб и цифрите го доказват. Ако населението на планетата се е удвоило, то броя на пчелните семейства е намалял с 30 %. Те са основен опрашител, от съществуването им зависят добивите на реколтата и наличието на храна.

Новите технологии навлизат все повече в различни свери от живота. Не остава по-назад и пчеларството. Нова компания на име Pollenity е получила финансова помощ от ЕС в размер на 210 хил. евро. Средствата са й предоставени още през 2016  г. с цел развиване на умното оборудване за кошери. То има специалната задача да следи състоянието на пчелите и да подава информация за аномалии, ако има такива. Така до голяма степен се улесняват грижите за пчелните семейства.

Компанията Pollenity разработва устройство, базирано на сензори, които предават информация за условията на живот в кошера. Те следят както нивото на влажността, така и температурата. Интересното е, че системата следи и за промени в жуженето на пчелите. То е най-добрият индикатор за наличието на проблем. Имено чрез него български екип от експерти, който е следил състоянието на пчелите в Австралия е успял да предотврати разпространението на болестта американски гнилец. Въз основа на чутото жужене, българите са успели да убедят австралийски пчелар, че въпреки неблагоприятните условия, спешно трябва да отвори определен кошер. Така, благодарение на наблюденията върху поведението и жуженето на пчелите, успели да сведат до минимум разпространението на болестта и да спасят пчелното семейство.

Къде системата вече се изпозлва?

Системата от сензори е пусната на пазара през 2018 г. У нас първата й продажба в направена през месец април. По-късно в началото на лятото покупка има и от Израел. Към продукта са проявили интерес не само пчелари от различни части на света, но и редица университети и изследователи.

За съжаление технологията е прекалено скъпа за българските потребители, основните такива са от САЩ. Там поради недостиг на пчели, опрашването вече е услуга, която се заплаща. За съжаление и това не е най-доброто решение. Често пчелите умират при местенето от едно място на друго и така смъртността им за година нараства с от 33% до 45%.

Създателите на системата се надяват ЕС да съумее да намери начин да финансира пчеларите, за да могат те да я закупят. Към момента е необходимо технологично време, за да бъде свалена цената на продукта, а със собствен средства подобна инвестици у нас трудно би могла да се направи.

Внедряването на системата за следене състоянието на пчелите ще помогне не само на пчеларите, но и на изследователите, заели се с по-мащабна мисия, да намерят подходящи практики за опазване популацията на пчелите.

 

Сродни публикации