Сиренето по сергиите било нелегално » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

Сиренето по сергиите било нелегално

Голяма част от млечните продукти по сергиите в страната са незаконни, съобщи Стоилко Апостолов, управител на фондация „Биоселена“. Тази търговия е уредена със специална наредба от 2010 г. На 3 юни т.г. бяха публикувани промените, които намаляват изискванията към фермерите, които искат да пласират продуктите си без прекупвачи. Според Апостолов контролните органи са доста толерантни към нарушителите и затова те не виждат смисъл да спазват изискванията.

До този момент официално са регистрирани 8 производители на млечни продукти в цялата страна, един от тях е затворът в Смолян, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. В процес на регистрация са още 7 ферми, които ползват подкрепата на българо-швейцарски проект.

Процедурата не е сложна и трае около месец. Производителите трябва да направят малки инвестиции – във фермата да има помещение за преработка на млякото с канализация и течаща топла вода. Два пъти в месеца се прави анализ на суровината, а данните се пазят в специален дневник. Стриктно се описват производството и продажбите. 

До 40% от производството може да се продава в самата ферма, в местни магазини и дори в хотели в областта, където се намира обектът, или в съседни области. Забранено е продуктите да се предлагат на търговски вериги.

Първият фермерски пазар в София ще бъде отворен през есента. Все още с общината се уточнява мястото, допълни Стоилко Апостолов. Т. нар. къси вериги (директно от фермера до потребителя) на доставки на храни ще бъдат подкрепени от новата Програма за развитие на селските райони, съобщи Мая Нинова от земеделското министерство. За да пускат проекти по новата мярка „Сътрудничество“, трябва да се кооперират поне двама фермери. С европари ще се финансира изграждането и рекламата на местни пазари с хладилни съоръжения. 1 млн. евро е максималната стойност на проектите.

 

За автора

Сродни публикации