"Син език" уби 2000 овце, масово умират и животни в зоопарковете » Съвети в земеделието

май 29, 2024

„Син език“ уби 2000 овце, масово умират и животни в зоопарковете

Масово умиране на добитък тревожи фермерите в Кърджалийска област. 2000 овце са умрели от "син език", съобщиха ветеринари.

По думите на асоциацията на животновъдите Бойко Синапов в района няма стопанство без заболели животни. Той предупреди, че догодина напролет агнетата ще бъдат много малко, тъй като сега е периодът на заплождането, а овцете са болни. Заради опасната зараза фермерите преустановиха предаването на мляко.

То се изкупува само от стопанства, които не се третират с медикаменти. Ветеринари от Пловдив пък предупредиха, че болестта „син език” застрашава и дивите кози в пловдивския зоопарк. Специалистите увериха, че се взимат необходимите мерки, за да се избегне заболяването.

Междувременно продължават мистериозно да умират и животни от зоопарковете в страната.
След като в столичната зоологическа градина починаха няколко чифтокопитни, зараза уби и 4 муфлона в Стара Загора. Обитателите са починали преди няколко дни от ентеротоксемия, която е предизвикана от различни стрес фактори, съобщи директорът на животинското царство в града на липите доц. д-р Радослав Михайлов, цитиран от Дарик.

„Това е остро инфекциозно заболяване, което се проявява при различни стрес фактори. При определени условия бактерията намира подходяща среда да се развие и пуска определен токсин, от който животните умират“, обясни шефът на зоопарка. По думите му стресът е дошъл от преселването на муфлоните, които са били преместени от парка в Пловдив.

Според Михайлов пловдивските животни не са били и в добро състояние. Четирите, които са починали, са били по-възрастни.
Директорът на Зооветеринарния комплекс в Пловдив д-р Марчо Дулев добави, че смъртта на преселените животни се дължи именно на възрастта им. Дулев уточни, че ремонтът, който тече в зоологическата градина там, е причина част от животните да бъдат преместени в други градове. В зоокъта в София е изпратен само вълкът.

Столичният зоопарк остана затворен и в сряда. До края на седмицата се очакват резултатите от лабораторните изследвания, които да изяснят какво е причинило смъртта на животните там. До сряда беше ясно единствено, че обитателите не са починали от „син език”. Столичният кмет Йорданка Фандъкова подчерта, че всеки ден държи контакти с директорите на агенцията по храните и на здравната инспекция.

Тя допълни, че шефът на инспекцията е изпратил официално писмо, в което се казва, че няма опасност за живота и здравето на хората. „Дават се препоръки за мерки за превенция, за дезинфекция и др., които да позволят да се опази животът и здравето на животните. Данните се променят, но към момента нямам данни за животни, които да са в тежко състояние”, каза още Фандъкова.

 

За автора

Сродни публикации