Синоптиците предупреждават за гръмотевични бури, градушки и проливни дъждове » Съвети в земеделието

февруари 21, 2024

Синоптиците предупреждават за гръмотевични бури, градушки и проливни дъждове

Гръмотевични бури, градушки и проливни дъждове се очакват през следващите няколко дни. Жълт код заради очакваните интензивни валежи с гръмотевици обявяват за 6 области от Министерството на околната среда и водите.

Според синоптиците във Видинско, Монтанско, Врачанско, Ловешко, Плевенско и в София-област ще се изсипят валежи от 10 до 20 л/кв. м, като на места количеството може да достигне и до 35-40 л/кв. м. Там се очакват гръмотевични бури и градушки.

В сряда на много места в Западна и Централна България, а по-късно през деня и на отделни места в Източна България ще паднат краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици.

Вятърът ще се усили. Очакваните количества дъжд са между 10 и 20 л/кв. м, а на места, главно в Северозападна България, до 25-35 л/кв м. В четвъртък на много места в Западна и Централна България отново ще се изсипят краткотрайни, но на места проливни валежи с гръмотевици. Предвид динамичната метеорологична обстановка на отделни места се очакват значителни повишения на водните нива в басейните на следните реки:

От дунавския водосбор:

р. Тополовец; р. Войнишка; р. Арчар; р. Скомля; р. Лом; р. Цибрица; р. Огоста; р. Нишава; р. Ерма; р. Искър; р. Вит; р. Осъм; р. Янтра (Студена река, р. Елийска, р. Росица); р. Марица в горното течение и съответстващите леви притоци (р. Тополница, р. Стряма);

От западнобеломорски водосбори:

р. Места в горното течение и съответстващите притоци; р. Струма в горното течение и съответстващите притоци. За областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч и Плевен се очакват валежи с количества между 10 и 20 л/кв.м, локално и до 35-40 л/кв.м за денонощие.

Ще се развиват гръмотевични бури, с временно усилване на вятъра. Ще има и градушки. За старопланинските райони на София-област се очакват валежи с количества между 10 и 20 л/кв.м, като на места те ще достигнат и до 35-40 л/кв.м за денонощие.

В четвъртък на много места в Западна и Централна, а по-късно през деня и в отделни райони на Източна България ще паднат краткотрайни валежи, придружени с гръмотевични бури и временно усилване на вятъра.

По-голяма е вероятността за интензивни валежи в западната и централната част на страната.
Очакваните количества ще бъдат между 10 и 15 л/кв.м, на изолирани места, главно в Северозападна България – до 25-35 л/кв.м.

 

За автора

Сродни публикации