Симеон Динков, пчелар: Ще фалирам, ако продавам на 4 лв./кг. биологичния си мед » Съвети в земеделието

юни 26, 2022

Симеон Динков, пчелар: Ще фалирам, ако продавам на 4 лв./кг. биологичния си мед

Акценти

  • Нерегламентираните пръскания унищожават кошерите и убиват пчелите ни и то точно когато кошерите ни бяха добре развити и готови за сезона, каза Симеон Динков

Симеон Динков е трето поколение пчелар.

Живял е в Испания известно време, където също отглеждал пчели. След завръщането си в България започва да се занимава професионално с биологично пчеларство. Занимава се с това от дете. Първоначално го учи дядо му, а след това и баща му.

„Не участвам в сдружения. Преди време взех участие. Не видях развитие и се отказах“, разказва Симеон Динков.

Пред репортер на „Съвети в земеделието“ той сподели, че пчелинът му е разположен в местността Кайлъка край Плевен и е единственият там.

Колко пчелни семейства отглеждате?

Имам биологичен пчелин, който е със 160 пчелни семейства.

Къде е разположен пчелинът ви?

Намира се в град Плевен, в местността Кайлъка. Той е единственият, няма друг там.

Има ли достатъчно паша ?

От известно време самият район обеднява. Помня преди време какви акации сме вадили. Сега все по-рядко се случва. Аз нямам проблем с пръскането. В други пчелини, в които работех, имахме големи главоболия.

Доволни ли сте от добивите тази година?

Тази година е слаба. Добивите всяка година спадат надолу. Цената на меда е много ниска, изкуствено свалена. Имаше протест преди 2 седмици. Организациите протестираха, но реално нищо не се случи. Нашият сектор не е интересен за никого.

Висока ли е смъртността при пчелите при Вас?

Нерегламентираните пръскания унищожават кошерите и убиват пчелите ни и то точно когато кошерите ни бяха добре развити и готови за сезона. Това е основната причина за смъртността. До колкото знам ще се променя Наредба 13, но според мен земеделското лоби няма как да се пребори с това.

Нека бъдем честни – ако се занимаваш само с пчеларство и трябва да се изхранваш от това, ще ти бъде много трудно да успееш и да се справиш. Единственото, което може да те поддържа да продължаваш да го правиш, е обичта към пчелите.

Сертифициран ли сте за биологично производство?

Да.

Доволен ли сте от цената на биологичния мед?

Не, разликата в цената при биологичен и конвенционален е 0.80 лв. Разликата преди беше около 2.00 лв. Преди години продавах меда си на 6.50 лв. Сега го давам на 4.20 лв. Принуден съм да го продавам и на дребно.

Колко смятате, че трябва да бъде цената на конвенционалния и биологичния мед?

Цената в момента няма нищо общо в сравнение с предни години. Едни отричат субсидирането. Отричат програмите, казват, че е по-добре без тях, защото се навъждали много пчелари, които действат само за субсидии. Според мен без субсидии на човек ще му е много трудно да направи 200-300 кошера, ако има 20 или 50. А колко пчеларски организации има? То не бяха държавни, национални, какви ли не. Те са 17-18, всеки говори за себе си. Реално има хора, които са в МЗХГ от много години, на които мисленето им е едно и също. То не се е променило с времето. Помня ги тези хора от дете.

Как продавате продукцията си – на преработвател или сам на буркани?

Досега продукцията си продавам на едро. Никога не съм се занимавал на дребно. Нямах време да се разправям на дребно по Наредба 26. В момента имам свободно време и мога да си позволя да раздвижвам малки разфасовки. Ако продавам на 4.00 лв. биологичен мед, аз съм фалирал тотално. Има хора, които се занимават с биологичен мед от 2007 г. Който е съвестен и го прави от сърце ще успее.

 

 

 

За автора

Сродни публикации